"Honung säljes från egen bigård" – så står det vid Thomas Millegårds honungsstånd på Jogersö. Där finns ingen försäljare, köparen ansvarar själv för att göra rätt för sig och swisha.
När han kom till ståndet en eftermiddag var lådan borta. Någon hade stulit hela fem kilo honung.
– Jag blev chockad och förbannad, säger Thomas Millegård.
Thomas Millegård polisanmälde honungsstölden. Men det handlar inte bara om den, menar han. De många timmarna vid bikuporna är ett slit som inte betalar sig.
– Jag gör det inte för att bli rik. Det är ett fritidsintresse för att den här lilla burken ska kunna bli något jag och andra kan få njuta av.
Polisutredningen lades ned kort efter anmälan. Det fanns inga några spår att gå på.
Väntat, men surt, kändes det – så han släppte ut sin frustration i en av Oxelösunds Facebookgrupper. Gensvaret var stort. Över hundra gilla-markeringar, tiotals kommentarer och direktmeddelanden.
– Responsen värmer jättemycket. Men någonstans innerst inne hoppas jag på att personen ska ta sitt förnuft till fånga, säger han.
Det gjorde tjuven inte.
En vecka senare dök suspekt lika honungsburkar upp i inte bara en, utan två, lokala köp-och-sälj-grupper på Facebook. Det dröjde inte länge innan engagerade Oxelösundsbor informerade Thomas Millegård om honungen som nu var till salu. Han tror sig veta vem som står bakom Facebook-kontot, och har anmält tjuven för häleri.
Förundersökningsledare Anna Lindqvist utredde honungsstölden. Hon har dock lagt ned anmälan, även den för häleri.
– Även om man utifrån kan tycka att det finns mycket att gå på, får det inte finnas några frågetecken om en åklagare ska väcka åtal. I det här fallet är det för mycket indicier och lösa trådar.
Att stulna saker läggs ut till försäljning, menar hon, förekommer oftare än vad polisen själva känner till. Långt ifrån alla fall polisanmäls.
– Jag tycker inte att det är upp till var och en att göra egna bedömningar. Tror man att man hittat sina saker kontaktar man polisen och så är det upp till oss att utreda så långt vi bara kan.
Framöver har Thomas Millegård tänkt att inte ha lika många honungsburkar framme i taget, även om det innebär mer jobb för honom. Stölden har naggat förtroendet i kanten.
Men sluta, det tänker han inte göra. Den söta honungen kommer fortsätta slungas.
– Man måste stå upp för det goda, säger han.