Topptjänsteman tvingas betala 110 000 för husbygge

Topptjänstemannens privata husbygge bröt mot flera byggregler. Nu krävs tjänstemannen på 110 000 kronor i sanktionsavgift. Dessutom har kommunens HR-avdelning kopplats in.

Husbygget i Stjärnholm bröt mot flera byggregler. Nu får topptjänstemannen en sanktionsavgift på 110.000 kronor.

Husbygget i Stjärnholm bröt mot flera byggregler. Nu får topptjänstemannen en sanktionsavgift på 110.000 kronor.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2021-10-20 16:06

I flera artiklar har tidningen berättat om det omtvistade husbygget i Stjärnholm. Trots att Kjell Andersson i sin roll som mark- och exploateringsstrateg borde vara väl insatt i olika byggregler bröt hans husbygge mot flera av dem.

Enligt kommunens utredning påbörjades husbygget utan startbesked och huset togs i bruk innan något slutbesked meddelats. Dessutom har det huggits ner träd på tomten – i strid mot bestämmelserna i detaljplanen.

Efter en del turer har nu politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutat om en sanktionsavgift på 110 265 kronor.

Hur ser du på att en av kommunens mark- och exploateringsstrateger har begått dessa felaktigheter?

– Först vill jag klargöra att tjänstemannen precis som alla andra kan överklaga beslutet om sanktionsavgift. Beslutet har alltså inte vunnit laga kraft, säger Johan Persson, kommunchef i Oxelösund och chef över mark- och exploateringsstrategerna.

– Med det sagt har jag vänt mig till vår HR-avdelning och bett dem göra en utredning om det som hänt, för att se om några åtgärder bör vidtas ur ett arbetsgivarperspektiv, säger han.

Redan i augusti skulle topptjänstemannens ärende ha gått upp i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Ärendet drogs dock tillbaka av kommunens miljö- och samhällsbyggnadschef Nils-Erik Sehlin, som var nytillträdd på posten och ville sätta sig in mer i bakgrunden.

Föreslaget då var att Kjell Andersson skulle betala en sanktionsavgift på 193 565 kronor. Sedan dess har alltså beloppet sänkts med 83 000 kronor. Orsaken är att den fördjupade utredningen kommit fram till att endast två träd fällts i strid mot reglerna. Enligt den första utredningen handlade det om nio.

Det har visat sig att ett antal träd som stod på kommunal mark, i anslutning till tomten, fälldes på uppdrag av kommunens egen trädexpert, berättar Johan Persson.

– Vi polisanmäler alltid om någon olovligen hugger ned träd på kommunal mark. I det här fallet visade det sig att träden på kommunal mark har fällts i enlighet med våra rutiner. Det känns skönt att förvaltningen valde att kvalitetssäkra sin första utredning.

Kjell Andersson avböjer en intervju. I en skriftlig kommentar säger han dock att det var olyckligt att ärendet gick upp till nämnden innan han fått en tydlig återkoppling på vilka fel tjänstemännen anser att han har begått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!