Topptjänstemannen: "Jag litade på myndighetens besked"

Topptjänstemannens bygge bröt mot en rad regler enligt kommunens egen utredning. Nu kommenterar han uppgifterna och svär sig fri från ansvar. "Jag litade på myndighetens besked", säger Kjell Andersson.

"Jag har fått beslut och besked från Nyköpings kommun", hävdar Kjell Andersson. Formellt sett är det helt omöjligt, menar kommunerna.

"Jag har fått beslut och besked från Nyköpings kommun", hävdar Kjell Andersson. Formellt sett är det helt omöjligt, menar kommunerna.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2021-09-02 21:20

Som mark- och exploateringsstrateg företräder Kjell Andersson kommunen i markägarfrågor. Han är därför väl insatt i byggregler. Trots det gick mycket fel när han byggde sig en privatbostad i Stjärnholm – i alla fall enligt kommunens egen utredning. Nu riskerar han att få en sanktionsavgift på närmare 200 000 kronor.

När Kjell Andersson ansökte om bygglov för huset överförde Oxelösunds kommun ärendet till Nyköping. Detta eftersom han jobbar nära bygglovsavdelningen. Genom att flytta ärendet undvek man en möjlig jävssituation. Nyköping skulle utreda och sedan skulle Oxelösund ta besluten.

– Det var en klok ordning. Men efter det har kommunikationen mellan Oxelösund och Nyköping klickat. Det ska inte jag som privatperson lastas för, säger han.

Enligt utredning – som tjänstemän på Oxelösunds kommun har gjort – startade Kjell Andersson bygget utan startbesked och flyttade in i huset utan slutbesked. Det stämmer inte, menar Kjell Andersson. Han hävdar att han fått beskeden av Nyköpings kommun, i alla fall muntliga sådana.

– Jag har säkert fått ett skriftligt också. Jag har inte tittat på det.

Formellt sett borde detta vara omöjligt. Nyköpings kommun kan inte fatta beslut på Oxelösunds vägnar. Det skrev tjänstemännen i utredningen – och det bekräftas nu av ansvariga chefer i både Nyköping och Oxelösund. Uppdraget till Nyköpings kommun var bara att utreda frågan för Oxelösunds räkning. Inget annat.

– Det stämmer. Nyköpings kommun kan absolut inte fatta några beslut på våra vägnar, säger Nils-Erik Selin, miljö- och samhällsbyggnadschef i Oxelösund.

Borde du inte känna till detta som mark- och exploateringsstrateg?

– Om jag sitter i ett byggstartsmöte måste jag lita på den myndighet som är representerad. I det här fallet var det Nyköping. Jag har inte fått någon annan instruktion än att det är Nyköping som sköter mitt ärende, säger Kjell Andersson.

Frågan är om Nyköping kan ha beslutat i ärendet trots att det är formellt fel. De bygglovshandläggare som hade ärendet i Nyköping har slutat. Enligt Kjell Hagberg – bygglovschef i Nyköping – är det dock mycket osannolikt att så är fallet.

– Det skulle inte fungera. Om det fattas beslut i sådana här ärenden ska det annonseras i Post- och Inrikes Tidningar och dessutom ska det framgå hur ärendet kan överklagas. Det kan vi inte göra för ärenden som rör Oxelösund, säger han.

Kan det ha lämnats muntliga besked?

– Sannolikheten är väldigt liten att en handläggare skulle ha gett ett muntligt beslut i ärendet.

Frågan om Kjell Anderssons bygge skulle ha prövats av nämnden i Oxelösund för ungefär en vecka sedan. Men ärendet drogs tillbaka. Som nytillträdd miljö- och samhällsbyggnadschef ville Nils-Erik Selin titta på ärendet innan det gick till beslut.

Sannolikt kommer ärendet nu upp till nämndens möte i september.

Kan sanktionsavgiften påverkas om Kjell Andersson bibringats uppfattningen att Nyköping fick besluta i ärendet?

– Det har jag svårt att svara på nu – men det är väldigt tveksamt, säger han.

Enligt utredningen står det klart att det fällts minst nio träd på tomten och på kommunens mark i samband med bygget. Vad gäller träden på kommunal mark har en ansökan gjorts till kommunen som sedan genomfört åtgärden, hävdar Kjell Andersson.

– Jag har skött det där på samma sätt som vilken medborgare som helst.

Detta har hänt

Enligt en utredning av tjänstemän på Oxelösunds kommun har det begåtts flera fel i samband med mark- och exploateringsstrategens Kjell Anderssons bygge i Stjärnholm. De anser att en sanktionsavgift på 193 565 kronor bör utgå.

När ärendet skulle tas upp på miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund för ungefär en vecka sedan drogs det tillbaka. Nu ser det ut som att ärendet i stället går upp i slutet på september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!