Torgets framtid viktigför Oxelösundsbor

Järntorgets framtida utformning är en fråga som engagerar många Oxelösundsbor. När en ny detaljplan och ett gestaltningsprogram för Järntorget med omgivningar nu ska arbetas fram har kommunen bjudit in kommuninvånarna att ge sina synpunkter på utformningen.

OXELÖSUND2014-07-14 22:54

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för Järntorget och den närmaste omgivningen drogs igång för att åstadkomma ett attraktivare torg och stärka torgets funktion som handelsplats och mötesplats.

Den nya detaljplanen är också avsedd att vara mer flexibel och öppna för fler möjligheter, bland annat fler bostäder. I nuläget finns det fem olika detaljplaner som gäller för det aktuella planområdet, varav den äldsta är från 1943 och den senaste är från 2013. De äldsta detaljplanerna speglar inte nuläget i området.

Joacim Dahlberg, planarkitekt i Oxelösunds kommun, berättar att man tidigt under samrådsskedet av detaljplaneprocessen fick in ett flertal synpunkter på den framtida utformningen av Järntorgetområdet till miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Sådana mer detaljinriktade synpunkter kan inte regleras i en detaljplan, säger han.

– Vi behövde ett annat forum för att behandla de frågorna, säger Joacim Dahlberg, och förklarar att man då beslutade att även utforma ett gestaltningsprogram, där mer detaljerade synpunkter på torgområdets utformning kan sammanställas och presenteras.

Gestaltningsprogrammets syfte kan sägas vara en vägledning med råd och riktlinjer för hur Järntorgetområdets miljö ska utvecklas. Programmet kommer att arbetas fram parallellt med detaljplanearbetet, säger Joacim Dahlberg.

För att få in fler synpunkter från medborgarna än de som spontant kommit in till miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen beslöt man att även lägga ut en enkät på kommunens hemsida.

I enkäten ombeds Oxelösundsborna att svara på frågan "Hur vill du att Järntorget ska utvecklas?" genom att prioritera tre svar bland tio alternativ på olika tänkbara satsningar. Bland alternativen finns, exempelvis, grönska, torghandel, lekplatser, belysning, nya utemöbler och wifi-hotspot.

– Hittills har vi fått in ett 50-tal svar, vilket är väldigt positivt. Järntorget är speciellt, det ligger Oxelösundsborna varmt om hjärtat, säger Joacim Dahlberg, och tillägger att det här är första gången kommunen använder sig av en webbaserad enkät i dialogen med kommuninvånarna.

Om utfallet av enkäten totalt blir bra är det mycket möjligt att kommunen använder sig av samma metod igen för att få till en medborgardialog kring olika projekt, menar Joacim Dahlberg.

Enkäten om Järntorgets utformning kommer att ligga kvar på kommunens hemsida ytterligare en tid, säger Joacim Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om