– Det är fortsatt tufft förstås. Under sportlovet fick vi sätta stopp i främst simhallen, där kan vi inte ha fler än 50 personer åt gången, säger Viktor Gustafsson som är anläggningschef för Medley Ramdalens sportcenter.
De driver det kommunägda badhuset och gymmet i Ramdalen. Hade kommunen fortfarande drivit det i egen regi hade det troligtvis varit stängt, då regeringen uppmanar kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd. Det är dock tillåtet att ha privata anläggningar öppna, såvida man följer restriktioner om exempelvis max antal personer i lokalerna.
Gustafsson ser dock positivt på att det kommit mer konkreta restriktioner för vad som gäller för träningsanläggningar.
– Nu är det tydligt hur många som får vistas i lokalerna. Tidigare var det mer luddigt, det känns skönt att ha det här i ryggen. Att det finns en lag att hänvisa till, säger han och syftar bland annat på att de inte får ta in mer folk än att varje person har minst tio kvadratmeter.
Dock så har pandemin en fortsatt stor effekt på besöksantalet.
– Jag har inga färska siffror just nu, men det är många som valt att avsluta eller frysa sina medlemsskap. Vi har nog cirka 500 färre aktiva medlemmar nu jämfört med samma tid förra året. Samtidigt kommer fler tillbaka nu. De känner att kroppen inte mår bra när de inte får träna, säger Gustafsson.
Leif Sager är grundare till gymkedjan Puls och träning som har ett gym i Prismanhuset i centrala Oxelösund. Hans upplevelse av coronavirusets effekter är att gymbranschen har det tufft, men att de flesta kommer att klara sig – om pandemin inte blir för långvarig.
– Vår bransch är i allra högsta grad påverkad av pandemin. Vi är inte så illa ute som restauranger och den typen av verksamheter, vi överlever om det inte kommer mer och det börjar synas en ljusning. Vi kommer att klara oss ur den här krisen, men det är absolut väldigt tufft, säger han.
Nyligen skrev tidningen om att Puls och träning funderar på att lämna Oxelösund. Det grundar sig dock på att Prismanhuset troligtvis kommer att rivas.
– Det är inte lika många som tecknar medlemskap, samtidigt som kostnaderna går upp för att säkerställa Folkhälsomyndighetens krav. Som för många branscher är det klurigt när det blir ökade kostnader och lägre intäkter, men gymbranschen kommer att överleva, generellt sett, säger Leif Sager.