TV: Här anländer fartyget till Oxelösund

Det skadade fartyget bogserades under torsdagen från Landsort till Oxelösunds hamn. Det var ett mycket delikat uppdrag. SN var på plats, och här kan du se livesändningen.

Foto:

OXELÖSUND2014-10-30 11:55

Fartyget Kertu gick i hårt väder på grund sydost om Trosa natten till onsdagen. Fartyget började läcka olja och tog in vatten i lastrummet. Efter en livräddningsinsats, där sju besättningsmän togs över till Kustbevakningens fartyg, kunde Kustbevakningen tillsammans med befälhavaren och maskinchefen börja pumpa ur vattnet ur båten. Lastrummet, 10 meter brett och 60 meter långt, var fyllt som mest upp till 75 procent med havsvatten.

En första inspektion inifrån fartyget visade att dubbelbotten var skadad med intryckningar förutom det läckage som uppstått. Vid tvåtiden natten mot torsdagen startade sedan den långa och mödosamma bogseringen mot Oxelösund, som valts ut som nödhamn både på grund av närheten och för att inloppet är relativt rakt och djupt.

Resan gick i två knops fart och under dagen meddelade Kustbevakningens stabschef Björn Meijer att läget var "fortsatt allvarligt men stabilt". I ett värsta scenario riskerade plåtar och svetsar i det sköra fartyget att gå upp under färden. I så fall skulle fartyget troligen gå till botten. Men i lunchtid på torsdagen, nära en timme före utsatt tid, kunde Kertu lägga till vid kajen i Oxelösunds hamn.

Under eftermiddagen gick dykare från en dykfirma i Göteborg och Kustbevakningen ner för att inspektera skrovet från utsidan. Det är Sjöfartsinspektionen som avgör när fartyget är såpass sjödugligt att det kan släppas vidare till ett varv.

Både sjöpolisen och Kustbevakningen har inlett parallella förundersökningar för att se om något brott har begåtts i samband med olyckan. Läget direkt i samband med olyckan var så kritiskt att några första förhör och kontroller inte kunde påbörjas.
Ulf Bäckman, hamnskyddschef i Oxelösunds hamn, var angelägen att fartyget inte blockerade den vanliga trafiken och höll tummarna för att det inte skulle sjunka vid kaj.

– Det skulle bli ett kommersiellt och praktiskt problem.

Förhoppningen var dock att skadorna på miljön blir begränsade, eftersom oljeutsläppet varit begränsat. Representanter från rederiets försäkringsbolag, Sörmlandskustens räddningstjänst, Kustbevakningen, kommunen och hamnen träffades på torsdagskvällen för att se hur den miljöräddningsinsatsen skulle fortlöpa.

– Fartyget är kvar till kaj. Jag har varit nere i lastrummet och det läcker fortfarande in vatten. Men ambitionen är att vidare gå ut i havet i morgon förmiddag, sa Henrik Lundh, stationschef vid Kustbevakningen i Oxelösund vid 18-tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om