Torgskolan blir tillfälligt hem åt ukrainska flyktingar

Oxelösunds kommun räknar med att kunna ta emot 40 ukrainska flyktingar som får evakueringsboende i Torgsskolan.

"Det är inte frågan om det kommer några flyktingar, utan hur många det blir," säger Oxelösunds kommuns socialchef Katarina Haddon.

"Det är inte frågan om det kommer några flyktingar, utan hur många det blir," säger Oxelösunds kommuns socialchef Katarina Haddon.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2022-03-11 20:23

– Det är inte frågan om det kommer några flyktingar, utan hur många det blir, säger Oxelösunds kommuns socialchef Katarina Haddon.

Vi står i vårsolen vid Torgskolan som ligger intill D-skolan i centrala Oxelösund. Både skolorna är i malpåse och när Migrationsverket bad Sörmlands kommuner att snarast få fram 1 000 evakueringsplatser åt ukrainska flyktingar började Oxelösunds kommun att titta på Torgskolan. Under torsdagen rapporterade man in att det här finns 40 platser som kan stå klara den 22 mars.

undefined
Torgskolan i centrala Oxelösund kommer att förberedas för att fungera som evakueringsboende åt 40 ukrainska flyktingar.

– Vi håller på att planera för det här och se över vad som behöver göras för att göra de här lokalerna beboeliga och hur vi ska kunna tillgodose med mat och sådant. Det kommer sannolikt att bli madrasser på golvet i skolsalarna, säger Haddon.

Hon poängterar att allt gått väldigt snabbt. Från att förfrågan från Migrationsverket gick ut via länsstyrelsen hade de knappa 24 timmar på sig att komma med svar på hur många evakueringsplatser de kan få fram på mycket kort varsel.

undefined
"Det är påtagligt att det är ett väldigt allvarligt läge nu. Alla måste hjälpa till", säger social- och omsorgschefen Katarina Haddon.

– Det går jättefort nu och vi försöker att anpassa oss. Vi kommer att veta mer under nästa vecka. Vi tittar bland annat på vilka medarbetare vi kan friställa för det här, vi har ju vår ordinarie verksamhet att sköta också.

Hur troligt är det att Torgskolan behöver användas till evakueringsboende?

– Som det ser ut nu kommer den att behövas, men jag vet inte hur tilldelningen kommer att se ut till respektive kommun. Det är påtagligt att det är ett väldigt allvarligt läge nu. Alla måste hjälpa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!