– Jag är uppväxt med stålindustrin i och med att min pappa jobbade vid Gränges Nyby i Torshälla när jag var barn. En industri som varit så viktig för Sverige hur länge som helst, som nu förenas med den yttersta teknikfronten i klimatomställningen. Det är fantastiskt att använda den urgamla kompetens som finns i Sverige till något som hela världen nu vill göra, det är coolt faktiskt, säger Ulf Kristersson.
Termometern vid vakten in till SSAB visar 15 grader en sen eftermiddag i november och när statsministern besöker Oxelösund handlar mycket om just klimatet.
Anser du att vi befinner oss i en klimatkris? Det tycker ju inte alla politiker i riksdagen.
– Det är klart, klimatproblemen är ju helt uppenbara. Det är klart att vi måste göra saker, det är ju helt självklart. Men när jag säger "göra något" säger jag inte "stäng ner samhället" men gör det på ett sätt som inte har klimatpåverkan.
Inne i valsverket är det betydligt varmare än 15 grader och Ulf Kristersson får både se hur plåtarna valsas, prata med valsaren Jessica Näsström och ha ett möte med SSAB:s vd Martin Lindqvist.
Tror du att det kommer att finnas fossilfri el till ljusbågsugnen till slutet av 2025?
– Det hoppas jag verkligen. Nu är första steget taget kring kraftledningen hit och sedan kommer det att överklagas. Som land har vi skäl att tänka oss för. Om vi överklagar och förhalar allt kommer klimatomställningen att försinkas eller så kommer andra länder att göra det här istället. Jag tycker det finns skäl för oss att tänka efter – vad är den samlade nyttan, säger Ulf Kristersson.
Martin Lindqvist tyckte att det skulle bli en tradition att den nya statsministerns första utrikesresa går till Finland – och den första inrikesresan till östra Sörmland.
Statsministern tvekade på frågan om SSAB kommer att ha fossilfri el i tid. Är du orolig?
– Nej, jag tror att vi kommer att få god hjälp av regering och myndigheter och få det. Vi står inför ett jättestort problem, vi måste hantera klimatfrågan. SSAB självt kan ta bort tio procent av svenska koldioxidutsläpp, men då måste vi ha el. Då måste vi också prioritera elen ur ett samhällsnyttigt perspektiv, för klimatet drabbar ju alla. Då menar jag att det exempelvis är bättre att industrin får göra sin omställning än att det fortsätter att byggas ut datahallar för bitcoin mining, säger Martin Lindqvist.