Arbetsdagarna för undersköterskor inom den kommunala äldreomsorgen är tunga. Stress, delade turer och ofrivilligt deltidsarbete kantar vardagen och resulterar i sjukskrivningar och låga löner.
Fackförbundet Kommunals lokala företrädare i Oxelösund jobbar själva ute i verksamheterna. De är väl medvetna om situationen ute på arbetsplatserna, inte minst på äldreboenden och i hemtjänsten. I kontakten med medlemmarna ser de att stressen ökar.
– Det är slitsamt och tufft. Man stressar ihjäl sig på jobbet. En arbetsmiljö ska inte vara så odräglig, säger undersköterskan Lena Karlsson Aronsson.
Hon och undersköterskan Maria Loord arbetar båda på Björntorps äldreboende och är fackliga företrädare för Kommunal i Oxelösund. De ser med egna ögon hur arbetspassen ofta blir för stressiga och tunga för att hinna med alla krav. Resultatet är att de anställda blir utarbetade, och i längden drabbar det även brukaren.
– Jag hade velat ha mer tid att sitta ner och prata med de boende, men känner att man inte räcker till alla gånger, säger Maria Loord.
Hon får medhåll av fackliga kollegan Malin Björgum, undersköterska i hemtjänstens nattpatrull och facklig företrädare. Hon menar att tidspressen gör att de anställda ofta hoppar över att dokumentera mindre arbetsskador och andra händelser som egentligen ska rapporteras.
– Man struntar i att skriva avvikelserapporter för att man inte hinner, säger Björgum och efterfrågar krafttag och förbättringar i samråd med de anställda.
– Man kanske inte alltid lyssnar på oss som är ute på golvet. Många gånger är det vi som vet vilka lösningar som behövs.
Malin Björgum är kritisk till att personal tvingas arbeta delade turer för att komma upp i heltid. Det kan innebära ett pass på morgonen och ett på kvällen, med obetald tid där emellan.
Enligt Kommunals undersköterskor är bemanningen ett av grundproblemen som orsakar stressen. De skulle helt enkelt behöva mer personal för att hinna med att göra ett bra jobb. Undersköterskorna anser att villkoren måste förbättras för att kunna få fler till yrket. Heltid, bättre betalt och mer personal är några av kraven.
– Vi måste kunna locka med bra lön och bra villkor. I dag finns det inget att locka med, det kommer att vara brist på personal i framtiden, säger Karlsson Aronsson.
– Vi behöver mer folk. Har vi inte rätt grundbemanning kommer det inte att funka. Det slutar alltid i sjukskrivning.
Undersköterskorna varnar för att arbetssituationen kan få allvarliga konsekvenser i äldreomsorgen.
– Politikerna behöver skjuta till pengar. Det engagemanget och det drivet våra medlemmar har är det som får verksamheten att gå ihop, säger Lena Karlsson Aronsson.