Fornarve avstod att rösta när V sa nej till vapenstöd

Vänsterpartiet röstade nej till att skicka pansarskott till Ukraina. "Jag delar inte riktigt partiets uppfattning", säger oxelösundaren Lotta Johnsson Fornarve.

Riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve (V) la ner sin röst när hennes parti röstade emot att skicka vapen till Ukraina. Arkivfoto

Riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve (V) la ner sin röst när hennes parti röstade emot att skicka vapen till Ukraina. Arkivfoto

Foto: Jessica Gow/TT

Oxelösund2022-03-01 14:12

– Jag vill egentligen inte kommentera det här, men jag kan bekräfta att jag avstod omröstningen, säger oxelösundaren Lotta Johnsson Fornarve som är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Riksdagen fattade under måndagen beslut om att skicka militär utrustning till Ukraina. Det handlar om militärmateriel bestående av 5 000 hjälmar, 5 000 skyddsvästar och 135 000 fältransoner. Utöver det röstade riksdagen även för att skicka 5 000 pansarskott av modellen robot 86.

undefined
Sveriges riksdag har beslutat att skicka 5 000 exemplar av pansarskottet robot 86, till Ukraina.

Det enda partiet som röstade emot i riksdagsomröstningen var Vänsterpartiet.

– Det enda Vänsterpartiet sa nej till var pansarskotten, vi är inte emot stödet till Ukraina i övrigt. Partiets förslag var att använda pengarna som går åt till pansarskotten till att hjälpa på annat sätt i stället, säger Johnsson Fornarve.

Hon hörde dock till de vänsterpartister som valde att lägga ner sina röster.

– Jag delar inte riktigt partiets uppfattning och valde därför, tillsammans med fem andra vänsterpartister, att lägga ner min röst. Det är en exceptionell situation just nu. Mer än så vill jag inte kommentera det här just nu, fortsätter Johnsson Fornarve.

Enligt Sveriges radio var dessutom nio av partiets riksdagsledamöter frånvarande under omröstningen.

– Jag hoppas att det blir reflektioner och en del utvärdering i detta, sa riksdagsledamoten Ulla Andersson (V) i en intervju med Sveriges radio och menar att Vänsterpartiet är "djupt splittrat" i frågan.

undefined
Till vardags är Lotta Johnsson Fornarve (V) även andre vice talman i riksdagen. Arkivfoto

Att Sverige skickar vapen till ett land som befinner sig i ett fullskaligt krig är mycket ovanligt. Senast det hände var under andra världskriget då Sverige sände krigsmateriel till Finland, när landet anfölls av Sovjetunionen.

Utöver det militära materialet beslutades det att Sverige ger ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor på 500 miljoner kronor.

Robot 86 är ett enklare pansarskott som används i bland annat det svenska försvaret. Det används  till exempel för att slå ut pansarfordon. Det går inte att ladda om utan är förbrukat när det har avfyrats.

Det var i torsdags som ryska militära styrkor inledde ett fullskaligt anfall mot Ukraina, efter att under lång tid byggt upp mycket stora stridskrafter längs Ukrainas gräns i både Ryssland och Belarus. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 500 000 personer flytt från Ukraina till angränsande länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!