Det är lukten som drar i mig mest, nygräddad våffla. Från den öppna köksdörren och ut över gräsmattan sprider sig doften. Jag är inte ensam om att lockas av den. Bara under de två första dagarna har Skärgårdsvåfflan tagit emot 700 besökare, i alla fall enligt fiket själva. Så här vid lunchtid låter den siffran inte helt orimlig, kön ringlar sig redan nu lång.
– Det går faktiskt superbra! Vi har haft fullt med folk de senaste dagarna, säger Sandra Hallblom, chef för fiket.
Några av dem som letat sig dit är familjen Ekman från Oxelösund. Vid ett bord på gräsmattan har de precis ätit lunch, våffla med rökt lax, crème fraiche och pepparrot.
– Det är jättebra här och fantastiskt gott, säger Annelie Ekman.
Torbjörn Ekman fyller i:
– Framför allt är det kanske läget, det är underbart att den här gamla barnkolonin har fått nytt liv.
Visst har Torbjörn och Annelie en poäng. Stämningen skapas till stor del av platsen. Bara det faktum att du har havet som ridå gör inte det hela sämre. Men hur kommer det sig att det blev just ett våffelfik? Sandra Hallblom berättar:
– Det var bara tanken som slog mig, så när jag och min högra hand, Debohra Rosman, satte oss ner och började prata kände vi att detta gick verkligen att köra på. Sedan började vi spåna vidare och tänkte att det går säkert att göra matiga våfflor också, så jag testade hemma och det gick!