Valsverket firar 60 år: "Många livsöden kring det här"

Få enskilda händelser har påverkat Oxelösund så mycket som bygget av valsverket. Nu fyller det 60 år med firande och historiska tillbakablickar.

Sari Heikkinen och Hanna Tschemernjack har gjort en utställning om valsverkets 60-åriga historia. Under oktober finns den på Koordinaten i Oxelösund.

Sari Heikkinen och Hanna Tschemernjack har gjort en utställning om valsverkets 60-åriga historia. Under oktober finns den på Koordinaten i Oxelösund.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2021-10-06 11:53

"Kungens tal utgjorde höjdpunkten under oxelöinvigningen – Skådespel som går till historien".

Så står det på Södermanlands nyheters förstasida måndagen den 19 juni 1961, efter att SSAB:s då splitternya valsverk invigts. Nu, lite drygt 60 år senare, firar ståltillverkaren 60-årsjubileet av ett bygge som förändrade Oxelösund i grunden.

– Min mormor Anna och morfar Frans flyttade hit från Österrike, via Storfors, för att börja jobba här i Oxelösund 1961. Min pappa jobbade på Motala verkstad men flyttade också hit för att börja jobba på valsverket, säger Hanna Tschemernjack som konstaterar att hon själv inte stått här som oxelösundare om det inte vore för att valsverket byggdes upp för dryga 60 år sedan.

– Det behövdes väldigt mycket arbetskraft här då. Det finns många livsöden kring det här, fortsätter Tschemernjack.

Nu är hon tredje generationen i släkten som jobbar på SSAB i Oxelösund och tillsammans med Sari Heikkinen som är kommunikationsansvarig på SSAB i Oxelösund har hon gjort en utställning om verkets 60-åriga historia som finns på Koordinaten under oktober månad. Jubileet har även firats internt på SSAB.

undefined
60 år gamla nyheter. För de som vill läsa om hur det gick till när valsverket invigdes ingår SN anno 1961 i utställningen.

Den kraftiga befolkningsökningen hade börjat i Oxelösund redan före 1960-talet, men fullkomligt exploderade åren under och efter valsverkets uppbyggnad. 1970 bodde cirka 15 164 invånare i Oxelösund, men befolkningskurvan vände nedåt igen allteftersom SSAB behövde färre arbetare. Botten nåddes runt millennieskiftet då 10 866 invånare bodde här, för att sedan vända uppåt igen. I dag finns det cirka 12 000 oxelösundare.

– Det krävdes massor med människor. Man byggde otroligt mycket bostäder, man kom på att man också behövde affärer, man behövde ha sjukvård för att ta hand om alla de här arbetarna. Många utav de här platserna som finns i Oxelösund byggdes ju då under 60-talet, säger Sari Heikkinen.

undefined
Valsverket har moderniserats flera gånger under de 60 år som det varit i drift.

I en journalfilm som SSAB själva klippt ihop intervjuas en av dem som var med och genomförde premiärvalsningen.

– Uppbyggnaden av valsverket var hemligt från allra första början. Varenda grej man skulle göra så var det ju hemligheter med det hela. Den här natten när vi sedan skulle köra igång, då hade vi blivit tillsagda att komma i renare skyddskläder, säger Roland Dyrefors som hann med att jobba på SSAB i 40 år, mellan 1958 och 1998.

undefined
Dåvarande kungen Gustav VI Adolf tryckte igång det nybyggda valsverket i Oxelösund 1961. Det var den största industriinvesteringen som gjordes vid den tidpunkten.
Karta: SSAB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!