Vanligt med bråk på D-skolan

D-skolan erbjuder inte en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero, säger Skolinspektionen som ger svidande kritik.

Oxelösund2015-06-24 11:05

Skolinspektionen har efter en kontroll av D-skolan i Oxelösund uppmärksammat ett flertal olika brister. Bland annat kritiseras skolan för en "otrygg och orolig miljö", som både elever och lärare vittnar om. I skolinspektionens intervjuer med elever, lärare och rektor har det framkommit att elever har svårt att få studiero på lektionerna, och att det är vanligt med bråk och konflikter mellan elever. Den oroliga miljön gör att det finns elever som tycker att det är obehagligt att gå till skolan.

Enligt skolinspektionen följer inte D-skolan heller läro- och kursplaner. Mer än hälften av skolans lärare saknar behörighet i ett eller flera av de ämnen som de undervisar i, och Skolinspektionen bedömer att undervisningen i svenska som andraspråk och bild brister särskilt.

Det saknas även ett strukturerat elevhälsoarbete i förebyggande och hälsofrämjande syfte. "Elevhälsan som helhet är inte engagerad", skriver skolinspektionen och något elevhälsoteammöte har inte hållits på ett år. Något som brukar hållas regelbundet på andra skolor.

D-skolans rektor måste nu säkerställa att de rekommenderade åtgärderna vidtas. Skolinspektionen skriver bland annat att rektorn ska, genom ett aktivt ledarskap, styra och utveckla verksamheten vid skolan så att alla elever ges en likvärdig utbildning av god kvalitet i en trygg miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om