En stor del av underskottet har sitt ursprung i äldreomsorgen, där både de särskilda boendena och hemtjänsten redovisar minusresultat. Av den ekonomiska delårsrapport som presenterades vid vård- och omsorgsnämndens senaste sammanträde framgår att sommaren inom äldreomsorgen varit präglad av hög sjukfrånvaro, både bland ordinarie och sommarvikarierande personal. Det har lett till dubbla lönekostnader och övertidskostnader.
– Socialtjänsten har också fått ökade utgifter i form av tre kostsamma externa placeringar. Det är något som händer sällan och är svårt att förutse, säger Linus Fogel (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, i en kommentar till budgetläget.
De externa placeringarna, som i den senaste ekonomiska delårsrapporten anges som extraordinära kostnader, beräknas kosta 4 miljoner kronor under det här året.
Som en av flera åtgärder i en omfattande handlingsplan för att minska underskottet har vård- och omsorgsnämnden beslutat om ett övertidsstopp. I stället ska fler vikarier tas in för att undvika att ordinarie personal ska behöva arbeta övertid, säger Linus Fogel.
Den ekonomiska effekten av övertidsstoppet beräknas bli cirka 800 000 kronor fram till årets slut.
Vård- och omsorgsnämnden har gett förvaltningen ett uppdrag att se över olika sparåtgärder, bland annat om det är möjligt att sänka bemanningen. Det konstateras dock att det deluppdraget kräver ett faktaunderlag som är svårtillgängligt på grund av brister i det personaladministrativa systemet. Faktaunderlaget måste tas ut manuellt ur systemet, vilket gör arbetet tidsödande.
Bland redan genomförda sparåtgärder finns stängningen av två äldreboendeavdelningar, en på Björntorp och en på Sjötången, som tillsammans beräknas sänka kostnaderna med 1,9 miljoner kronor.
Utan de genomförda och planerade sparåtgärderna inom vård- och omsorgsförvaltningen slutar prognosen för årets resultat på minus 17,3 miljoner kronor.