Världens bästa mentor gästar Affärslivspodden

Caxton Njuki utsågs nyligen till världsmästare i mentorskap. I Affärslivspodden berättar han om sin nya mission att öka mångfalden i näringslivet.

Caxton Njuki utsågs i januari till global vinnare av Mentor of the Year. – Vinnare gör det som krävs, säger han.

Caxton Njuki utsågs i januari till global vinnare av Mentor of the Year. – Vinnare gör det som krävs, säger han.

Foto: Joachim Sorbe

Oxelösund2022-03-09 07:19

– Jag kan knappt nämna någon med afrikanskt ursprung som är i näringslivstoppen som jag har sett på tv, säger Caxton Njuki som själv kom till Sverige som flykting från Uganda vid fem års ålder. 

– Om vi inte har några förebilder kommer vi inte heller att tro att det går.

Affärslivspodden produceras av Affärsliv i samarbete med Almi. Affärslivs redaktör Joachim Sorbe har i det senaste avsnittet träffat Caxton Njuki som i januari utsågs till global vinnare av Mentor of the Year. Utmärkelsen delas ut av organisationen Youth Business International som arbetar med mentorskap för unga entreprenörer världen över. 

Han hade dessförinnan utsetts till vinnare i Mentor of the Year Award Europe och till Årets Mentor Nya företag 2021 i Sverige för sitt engagemang i Nyföretagarcentrums mentorsprogram och för sin adept Jessika Sillanpää. Caxton har stöttat Jessika under uppstarten av hennes företag Jessikasstory som erbjuder föreläsningar och workshops, bland annat med hjälp av dans.

undefined
Caxton Njuki och hans adept Jessika Sillanpää.

Caxton säger i podden att han är mycket stolt och glad över utmärkelserna. Han menar att en bra mentor för det första behöver vara en duktig lyssnare. 

– Alldeles för många gånger så lyssnar vi för att svara istället för att bara lyssna och kanske till och med försöka förstå de här nyanserna: Vad säger den här personen mellan raderna?

För det andra behöver en mentor kunna ställa jobbiga frågor som hjälper adepten att hamna utanför sin komfortzon. 

– Det är ju där som magin händer, det är ju där utvecklingen händer. 

För det tredje bör en mentor våga bjuda på sitt nätverk för att öppna dörrar och skapa möjligheter åt sin adept. 

– Jag har ett väldigt stort nätverk inom näringslivet och idrotten till exempel. 

Caxton och hans familj kom till Sverige i slutet på 1980-talet. På flyktingförläggningen i Oxelösund var många andra barn spansktalande så det första språket Caxton lärde sig i Sverige var faktiskt spanska. Han fick gå om andra klass för att utveckla sin svenska och i samband med det flyttade familjen till ett område där det nästan bara bodde svenskar. Han började spela fotboll i när han var 8 år. Caxton började även spela tennis och bestämde sig vid 15 års ålder för att satsa seriöst på tävlandet. 

– Spelmässigt var jag runt de 25-30 bästa i Sverige, men som 19-åring så insåg jag att jag kommer tyvärr inte att bli nästa Björn Borg och bestämde mig helt enkelt för att satsa på en karriär som professionell tennistränare.

Caxton menar att han alltid har alltid haft en ledarskapsådra i sig. Har var med i elevrådet i skolan och var lagkapten i fotbollen. Vid sidan av tennisen hade han under de sena tonåren även en karriär som rapartist.

– Det här gjorde att jag fick en scenvana, säger han i podden. 

2009 startade han Caxton Sports Management som bland annat erbjuder tjänster som konferencier, utbildning, coachning och föreläsningar. Caxton skrev 2016 boken Five Star Boost tillsammans med Erik Ullsten som handlar om hur man kan förbättra sin kapacitet både på ett personligt och ett affärsmässigt plan. 

Vad är det som driver dig som entreprenör?

– Det som driver mig allmänt är att kunna utveckla och hjälpa människor att få verkligen leva sitt bästa liv. Jag har ju fått den möjligheten just för att jag har perspektivet ifrån att jag tillsammans med mina föräldrar flydde från Uganda, flydde från krig, diktatur och så vidare till möjligheternas land Sverige. Till att kunna skapa min egen verklighet. 

undefined
Caxton Njuki skrev 2016 boken Five Star Boost tillsammans med Erik Ullsten.

Caxton vill framöver lyfta fram mångfaldsfrågan. Han tycker inte att mångfalden är tillräckligt stor i till exempel bolag, styrelserum och nätverk. 

– Vi gör det väldigt lätt för oss. Vi sitter för oss i ett styrelserum och vi kommer fram till att vi behöver just den här kompetensen och vi frågar runt och alla nämner självklart personer i sitt nätverk. Men de kommer kanske ibland att likna dem själva. 

– Nu måste vi börja utmana oss själva. Det är inget fel att nämna dem i sitt nätverk, men vi måste också våga titta utanför.

Genom ökad mångfald kan företag komma närmare sina kunder och förstå dem bättre och därigenom även kunna öka sin omsättning, enligt Caxton. 

undefined
Caxton Njuki menar att företag kan komma närmare sina kunder genom ökad mångfald.

Caxton sitter i Nyföretagarcentrum Östra Sörmlands styrelse och är engagerad i ett antal andra organisationer. Varje år deltar han som rådgivare för gymnasieelever som driver UF-företag.

Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns.

Mentorprogram

Nyföretagarcentrum Östra Sörmlands mentorprogram är kostnadsfritt och vänder sig till den som nyligen har startat företag eller som funderar på att starta. Deltagare får tillgång till en mentor och får ingå i en grupp med ytterligare 5 -7 par. Programmet startar med att man pratar om förväntningar och affärsidé. Därefter matchas adepten med en mentor. Möten i gruppen varvas med tillfällen när adepten träffar sin egen mentor. Programmet pågår under ett år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!