Ja till luftledning – trots alla protester

Luftledningen mellan Hedenlunda och SSAB i Oxelösund har fått klartecken av Energimarknadsinspektionen.

"Det har varit väldigt många frågor att ta hänsyn till", säger Daniel Norstedt som är avdelningschef vid Energimarknadsinspektionen.

"Det har varit väldigt många frågor att ta hänsyn till", säger Daniel Norstedt som är avdelningschef vid Energimarknadsinspektionen.

Foto: Joachim Sorbe

Oxelösund2022-10-12 16:52

Den stora kraftledningen som ska förse SSAB med el har fått grönt ljus av Energimarknadsinspektionen. Vattenfall eldistribution har fått sin ansökan om att bygga två 130-kilovoltsledningar mellan Hedenlunda i Flens kommun och SSAB i Oxelösund godkänd.

Daniel Norstedt är avdelningschef vid Energimarknadsinspektionen. Han berättar att de inte tagit ställning till om det borde byggts markkablar i stället för luftledningar.

– Vad vi gör när vi får in en ansökan är att säga ja eller nej till den. Vi ger inga förslag till hur man skulle kunna bygga i stället, säger han.

undefined
De två kraftledningarna ska förse SSAB i Oxelösund med den enorma mängd el som behövs till den planerade ljusbågsugnen.

Ansökan skickades in för två år sedan och har orsakat massiva protester på den sörmländska landsbygden, där den breda kraftledningsgatan är tänkt att gå fram, dels i befintliga kraftledningsgator, dels i helt nya. Totalt planeras närmare 75 kilometer ny kraftledning.

Protesterna från bland annat markägare har till stor del gått ut på att man varit emot en luftledning – och istället förordat en markkabel.

Var det här ett självklart beslut att ta?

– Det har varit väldigt många frågor att ta hänsyn till och det är det egentligen alltid när det rör sig om stora och långa kraftledningar. Vi har miljöbalken och ellagen att förhålla oss till. Det är mycket jobb som ligger bakom det här beslutet och många som har arbetat med det, säger Daniel Norstedt.

Energimarknadsinspektionens beslut att godkänna två luftledningar enligt den sträckning och utformning som angivits i Vattenfall eldistributions ansökan välkomnas av SSAB:

– Detta är ett helt rätt och ett viktigt beslut för Sveriges omställning och konkurrenskraft. Eftersom vår industri står för höga utsläpp, är en omställning till fossilfri produktion helt nödvändig för att nå klimatmålen. Omställningen av SSAB och samhället kommer att vara krävande, därför behöver vi nu samarbeta och samverka för att skapa förutsättningarna för att ställa om, säger Johnny Sjöström som är divisionschef för SSAB special steels där anläggningen i Oxelösund ingår.

undefined
"Eftersom vår industri står för höga utsläpp, är en omställning till fossilfri produktion helt nödvändig för att nå klimatmålen", säger Johnny Sjöström som är divisionschef för Special steel.

Den planerade nedläggningen av koksverk och masugnar till förmån för en ljusbågsugn, kommer att kräva stora mängder el.

Energimarknadsinspektionens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen. Sista instansen är Mark- och miljööverdomstolen.

– Jag utgår ifrån att det här beslutet kommer att överklagas. Det är många som tycker saker i den här frågan, säger Daniel Norstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!