Oxelösund har i dagsläget inget eget HVB-hem för unga utan köper in de platserna från andra aktörer. Nu lutar det dock mot en ändring på det, även om ärendet stötte på patrull under vård- och omsorgsnämndens första sammanträde efter sommaruppehållet.
– Vi har återremitterat det här ärendet en gång tidigare och nu gjorde vi det igen. Vi vill ha en tydligare bild av finansieringen och några andra saker. Har vi täckning för att fylla de fyra platserna och vad gör vi om en plats står tom? Det behövs en tydlig tidsplan för när det kan starta så att vi inte står med dubbla kostnader, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S).
Fogel är dock inställd på att kommunen ska starta ett HVB-hem för unga i egen regi. Det är nu tänkt att ärendet återigen ska upp på nästa nämnd.
– Det här är en fråga som vi i majoriteten har väckt och jag tycker att det finns många fördelar med att driva ett hem i egen regi. Om jag själv fick önska så blir det såhär, men finansieringen måste lösas. Om vi inte kan lösa den inom vår egen budget måste vi gå till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och söka utökade medel. Då har vi inte rådighet över det själva, säger han.
HVB står för Hem för vård eller boende och kan rikta sig till barn, unga, vuxna eller familjer med exempelvis missbruks- eller beroendeproblematik. Här ges behandling alternativt omvårdnad och stöd. En annan målgrupp är ensamkommande barn som söker asyl i Sverige.
Planen är att öppna ett HVB-hem med fyra platser och en personalstyrka på 5-6 personer. Vid en första beräkning så trodde kommunen att det skulle behövas en budget på 5,8 miljoner kronor per år, men det konstaterades senare att det ska räcka med 3,6 miljoner kronor per år.
"Fördelar är närheten till skola och ungdomens sociala nätverk, samt vårdnadshavare och närstående som kan vara resurser i behandlingsarbetet. Erfarenheter från våra egna verksamheter och andra kommuner är att vård på hemmaplan är en mer kostnadseffektiv lösning, och även med bättre resultat för individen", står det i den utredning som social- och omsorgsförvaltningen gjort.
– Jag tycker att fördelarna är jättemånga. Vi har redan ett HVB-hem för vuxna, Oliven, sedan några år tillbaka. För att vara en sådan liten kommun har vi alltid haft förhållandevis många individärenden, säger Fogel.