Viruset stoppade vrakdyket: "Osäkert"

Den planerade undersökningen av mastvraket utanför Oxelösund har gått på grund – igen. Det rådande läget med smittspridningen har ställt till det rejält.

Den planerade undersökningen av mastvraket utanför Oxelösund ställs in. Anledningen är den förvärrade smittspridningen.

Den planerade undersökningen av mastvraket utanför Oxelösund ställs in. Anledningen är den förvärrade smittspridningen.

Foto: Jim Hansson

Oxelösund2021-04-15 14:30

– Vi har faktiskt inte genomfört dyket ännu, vi skulle göra det tillsammans med Kustbevakningen. Men det blev så allvarligt med pandemin, vilket gjorde att vi behövde ställa in dykningen. Det blev för osäkert helt enkelt, säger Jens Lindström, marinarkeolog på Nordic Maritime Group.

Kustbevakningen har, som så många andra, restriktioner gällande hur många passagerare som får vara ombord. Antalet rimmar inte med mängden personer som skulle krävas för att genomföra dyket. 

– Det blev ohållbart att genomföra det säkert, säger Lindström. 

Dyket kommer istället att flyttas till hösten, då pandemin tros vara över. Trots att det inkommit rapporter om att plundring kan ha inträffat ser Jens Lindström ingen större risk med att vänta längre. 

– Egentligen finns det inte så mycket vi kan göra, det är tråkigt, men vraket ligger kvar. Det finns andra som har det värre, säger han.

I vraket ska det finnas kvar keramik och glasflaskor från 1700-talet, en del har bärgats under ordnade förhållanden, men det ligger fortfarande prylar kvar. 

– Vad jag vet finns det inte några vapen ombord. Det vi främst vill se är hur vraket har påverkats av väder och vind, det gör vi genom att titta på sedimentet som lagrats under tid, säger Jens Lindström.

Fortfarande råder det dykförbud på platsen, obehöriga får under inga omständigheter bege sig ner i djupet för att undersöka vraket. Förbudet infördes på 90-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!