Båt och motor flyttar – efter 50 år

Skylten tas ner. Båt och motor har legat vid Femörekanalen i 50 år, men nu tar den eran slut.

10 maj 2019 04:15

Flyttstöket har redan börjat i Båt och motors lokaler vid Femörekanalen. Än så länge kommer det att vara verksamhet här – men när sjösättningen är klar för året återstår mest arbetet med att lämna lokalerna där många oxelösundare – eller utsocknes – köpt eller fått hjälp med sin båt genom åren.

– Kommunen har köpt byggnaderna och löst ut oss från vårt arrende i förtid. De får tillträde till hösten och jag vet att kommunen har avsatt medel för att göra en detaljplan, säger Båt och motors vd Örjan Berg.

Nu håller han, pappa Olle Berg och sonen Daniel Berg på att ta ner banderollen som gör reklam för husbilsförsäljning. På gården finns fortfarande många inplastade båtar kvar som väntar på sjösättning efter att ha vinterförvarats.

SN har tidigare skrivit om den översiktsplan som pekar ut området som ett möjligt bostadsområde. Nu har ett steg i den riktningen tagits. För Båt och motor skrivs ett nytt kapitel. Själva husbils- och husvagnsdelen har sålts till Haag och Carlsson bil i Bergshammar – där Örjan Berg nu själv också arbetar.

– Vi har sålt lagret till dem och jag har blivit ansvarig för den delen här. Vi drog igång 2 maj. Efter 31 år som egen har jag nu blivit anställd. Det är rätt skönt, nu kan jag fokusera på försäljning och ta hand om kunder i stället för allt annat som måste göras när man är sin egen, säger han.

– Samtidigt finns det helt andra möjligheter här, med lokaler och resurser. Det är som att gå från division fyra till division ett. Och jag behöver inte vara splittrad mellan båtar och husbilar.

Båt och motor kommer dock i högsta grad att leva vidare. I vintras blev det klart att själva verkstadsdelen flyttade till Oxelösunds båtvarvs område på Femöre. Båt och motor blir hyresgäster, men kommer att fortsätta som egen firma. Det blir även ett generationsskifte.

– Det är mina söner Erik och Daniel Berg som ska sköta det tillsammans med Daniel Josefsson. Det är samma killar som tidigare. Jag håller på att fasa ut mig själv. De kommer att fokusera på service, reservdelar och vinterförvaring av mindre båtar med utombordsmotorer. Sedan kommer det fortfarande gå att köpa båtar där, det går att beställa, men vi kommer inte att ha dem i lager, säger Örjan Berg.

Inne i båthallen ekar det tomt. Några mindre motorbåtar står kvar tillsammans med en ensam klädställning. I ett kontorsrum på övervåningen sitter en lapp på en stol. ”Inte till salu” står det på den. I butiken har det varit utförsäljning och det som inte kunderna köpt säljs till Oxelösunds båtvarvs butik.

I fikarummet har de som arbetar här samlats.

– Vi kommer att sakna läget här, men samtidigt är det bättre möjligheter när det gäller själva verkstadsdelen, säger Daniel Josefsson.

De berättar att flyttplanerna vuxit fram under några år – men började med att de ville bygga ut sina lokaler vid Femörekanalen.

– Vi ville bygga ut, men fick inte bygglov. Kommunen berättade att de hade andra planer för området i framtiden, säger Erik Berg.

Nu blir 80 kvadratmeter verkstad till en på 320 kvadratmeter.

– Det hade inte gått att fortsätta utan en större verkstad. Vi var tvungna att göra såhär, flikar Eriks farfar Olle Berg in.

– Vi har småpratat en hel del under somrarna när det har varit högsäsong om att vi skulle vilja specialisera oss mer på ombyggnation och reparationer. Det vi gör med våra egna båtar, säger Daniel Josefsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis