De fick dyka vid det gamla handelsskeppet

Förra fredagen var Oxelösunds dykarklubb under ytan för att inspektera ett skeppsvrak – från 1700-talet.

En av dykarna tar sig en närmare titt på Mastvraket.

En av dykarna tar sig en närmare titt på Mastvraket.

Foto: Oxelösunds dykarklubb

Oxelösunds kommun2019-11-22 23:00

Det så kallade Mastvraket är ett Holländskt handelskepp som ligger på botten av Östersjön, vid inloppet till Nyköping. Det råder dykförbud vid vraket sedan flera år tillbaka, men nu fick Oxelösunds dykarklubb grönt ljus av Länsstyrelsen att dyka där och se skeppet på nära håll – igen. 

– Det här är ett vrak som dykarklubben i Oxelösund jobbade med redan på 90-talet. Sedan dess har ingen varit nere och sett det, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, som var med på dykningen.

Totalt var sju stycken med på fredagens dykning, men för vissa var skeppet ingen ny upplevelse. 

– Några av dem som var med och dök vid vraket på 90-talet var även med idag, säger Rönnby.  

Varför dök ni vid Mastvraket igen?

– Vi blev tillfrågade av Länsstyrelsen att kika på det och se om någonting hade hänt med vraket, förklarar Rönnby.

Anledningen till att Länsstyrelsen har bett om denna undersökning är för att dokumentera om någonting har ändrats på platsen.

– Vad vi vet så har ingen dykt där sedan 90-talet. Vår idé har därför varit att försöka se hur vraket ser ut idag och kanske göra en fotodokumentation av det, säger Urban Mattsson, arkeolog vid Länsstyrelsen Södermanland.

Mastvraket har haft dykförbud sedan slutet av 90-talet, då det ansågs vara av ett väldigt unikt slag. Nu behövde Oxelösunds dykarklubb inte ta någon hänsyn till ett sådant beslut. 

– Vi har i detta fall gjort ett undantag, men undantaget är just för denna åtgärd då vi vill se hur skeppet ser ut idag. Sedan ska det vara dykförbud igen i framtiden, om vi inte häver beslutet, säger Mattsson och tillägger: 

– Men det är ingenting som vi har några planer på nu. 

Rönnby säger att det var mörkt nere på botten, men att sikten ändå var bra. Vrakets välbevarade skick gjorde även att dykarna fick en bra överblick över hela skeppet.

– Det var en jättespännande upplevelse. Det är ett litet skepp, men välbevarat. Masten stod upp, lasten var kvar och köket var intakt. Man kan säga att det var lite som att gå på någonting från historian, säger Rönnby. 

En anledning till att det Holländska skeppet ser näst intill orört ut tros vara Östersjöns lugna sjöbotten. 

– Tiden går långsamt på Östersjöns botten, ingenting verkar ha hänt sedan 90-talet, tiden har stått rätt stilla där, berättar Rönnby.

Fartygets mast stod fortfarande upp, trots att det sjönk för hundratals år sedan.
Fartygets mast stod fortfarande upp, trots att det sjönk för hundratals år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!