Flera utredningar efter dödsolyckan

En hamnarbetare har avlidit efter en olycka på ett kolfartyg vid Oxelösunds hamn. Nu har två utredningar startat och en tredje är på gång.

19 mars 2018 20:00

Under fredagskvällen hamnade en anställd vid Oxelösunds hamn i ett syrefattigt utrymme på ett fartyg. Mannen som var i 20-årsåldern avled under lördagen på sjukhus.

– Det är naturligtvis oerhört att ha förlorat en medarbetare och en kamrat. Det är obehagligt att något sådant här kan hända och vi tänker på hans familj och vänner, säger Oxelösunds hamns vd Erik Zetterlund.

Vad har ni vidtagit för åtgärder?

– Vi har informerat personalen och fortsätter med det nu under måndagen, då vi har många skiftlag. Vi samlade hela den grupp som var inblandad under fredagskvällen och under lördag förmiddag tog vi in psykologstöd. Sedan samlade vi alla de arbetsgrupper vi kunde få tag i under helgen så att de skulle få förstahandsinformation, säger Zetterlund.

– Vi hade ett dödsfall 2015, men under min 15-årsperiod har jag inte varit med om något mer än de här två fallen. Vi har sett en väldigt positiv olycksfalltrend sedan det som hände 2015. Antalet olyckor har minskat kraftigt, fortsätter Zetterlund.

Hamnen har nu startat en utredning.

– Vi startade utredningsarbetet under helgen och fortsätter nu för att få en fördjupad bild av hur det har gått till och varför. Polisen har påbörjat sin utredning och i mitten av veckan kommer Arbetsmiljöverket för att starta sin utredning, säger Zetterlund.

Läs mer:Hamnarbetare avled efter olycka i Oxelösunds hamn

Dödsfallet utreds som ett arbetsmiljöbrott. Åklagare Jan Olof Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder förundersökningen.

– Polisen jobbar med fallet. Jag har lämnat direktiv om vad som ska utredas, säger han.

Vad innefattar det?

– Det kan jag inte gå in på.

Brottsrubriceringen är inledningsvis ”vållande till annans död”. Det finns dock ingen misstänkt och det är långt ifrån självklart att det handlar om ett brott.

– Det är en arbetstagare som dött på sin arbetsplats, då blir det automatiskt den här brottsmisstanken. Vad det blir i slutändan är för tidigt att säga, först måste vi ta reda på vad som faktiskt hänt, säger Jan Olof Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa