Håller inte budgeten – men väldigt lättade

Flertal miljoner under budget - men ett litet plus på den sista raden. Oxelösunds kommun ser ut att klara ekonomin med nöd och näppe.

Kommunchefen Johan Persson är lättad över att kommunen ser ut att få ett litet överskott 2019.

Kommunchefen Johan Persson är lättad över att kommunen ser ut att få ett litet överskott 2019.

Foto: Arkiv/Maja Edsö

Oxelösunds kommun2019-12-03 20:14

Oxelösunds kommun ser enligt den senaste prognosen ut att gå med 100 000 kronor plus 2019. Det är långt under budget på plus 11,4 miljoner kronor, men när kommunchefen Johan Persson pratade ekonomi under en företagsfrukost i Oxelösund så var det ändå med en påtaglig lättnad i rösten.

– Det här är ett svagt resultat, att bara gå med 100 000 kronor plus. Men med bakgrunden att ett hundratal av Sveriges kommuner ser ut att gå med underskott i år, även flera här i vårt närområde, så känns det bra, sa han.

Det är framförallt två stora verksamheter som står för det stora minuset. Utbildningsnämndens underskott ser ut att landa på -8,9 miljoner kronor och vård- och omsorgsnämndens underskott på -18,7 miljoner kronor. Något som räddas av att flera andra nämnder gör ett bättre resultat än budgeterat.

Persson kostade till och med på sig att citera rockbandet AC/DC när han syftade på att prognosen inte längre visade röda siffror, det vill säga ett underskott, utan svarta siffror.

– We´re back in black.

Kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) utesluter inte att det kan bli röda siffror framöver.

– Tittar man rent generellt går hela kommunsverige in i en tuffare period nu. Sett ur det perspektivet är det bra så länge vi kan hålla oss på den positiva sidan och inte behöver gå in i nästa år med underskott. Vi gör allt vi kan för att hålla oss på plussidan, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!