”Har inte haft ett större bråk förut”

Stora bråk där så många som 30-tal personer är inblandade hör till ovanligheterna i Oxelösund. ”Jag har aldrig hört om sådana här stora slagsmål”, säger socialchefen.

Under fredagskvällen gjorde polisen en större insats vid Esplanaden efter att de fått larm om ett bråk med ett 30-tal inblandade personer.

Under fredagskvällen gjorde polisen en större insats vid Esplanaden efter att de fått larm om ett bråk med ett 30-tal inblandade personer.

Foto: K-G Z Fougstedt

Oxelösunds kommun2019-11-12 18:37

I fredags kväll kom flera larm om ett större slagsmål vid Esplanaden i centrala Oxelösund. Så många som 30 personer, de flesta unga, ska ha varit inblandade.

Katarina Haddon som är chef för social- och omsorgsförvaltningen vid Oxelösunds kommun berättar att hon aldrig varit med om att det inträffat några bråk i den här omfattningen i Oxelösund tidigare.

– Jag har arbetat här de senaste sju åren och under den tiden har vi inte haft några större slagsmål. Det kan ha varit något bråk mellan missbrukare, men inte ett såhär stort bråk, säger hon.

Vad tänkte du när du hörde om det här?

– Spontant kände jag en oro för att det var så pass många människor på samma ställe och man undrar vad det står för. Det känns inte speciellt bra på något vis, säger Haddon.

Social- och omsorgsförvaltningen har än så länge inte kunnat reda ut vad som hänt eller vad anledningen till bråket var. Ibland har de ungdomsstödjare i tjänst ute på fältet, men någon sådan arbetade inte under den här fredagskvällen.

– Vi vet inte mer än vad som stått i tidningen. Nu vill vi ha en dialog med polisen. Vi får titta på det här, om vi kan göra gemensamma åtgärder mellan kommun och polis. Några av frågorna jag ställer mig är om Oxelösund har problemområden vi inte känner till, fortsätter Haddon.

Carina Torstensson är områdespolis i Oxelösund. Hon tycker att det är olyckligt att folk skriver på sociala medier att det är typiskt att det som hänt skedde just på Esplanaden.

– Ibland handlar det inte om själva gatan utan om ett fåtal individer. Det blir tråkiga diskussioner om staden Oxelösund, säger hon.

Torstensson pekar på att det alltid är allvarligt när en människa blivit svårt skadad – men vill samtidigt tona ner händelsen.

– Vi vet inte riktigt vad som har hänt än. Är det 30 personer som har slagits är det anmärkningsvärt, men det kan lika gärna vara så att det är 15 som bara har stått och tittat på. Men ingripandepolisen satte igång sjukvårdsinsatser innan ambulansen kom. De satte avsnörande förband för att stoppa blödflödet på den person som blev allvarligt skadad, säger hon.

Torstensson har inte sett några tendenser under sitt förebyggande arbete i Oxelösund om att något större bråk har varit under uppsegling.

– Troligtvis handlar det här om enskilda individer.

Under tisdagen hölls häktningsförhandling för den person som anhölls i samband med bråket.

Karta: Esplanaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!