Spelmissbrukare får inte någon vård

I dag startar en rättegång i Nyköpings tingsrätt som åter sätter spelmissbruk i fokus. Men trots att problemet tycks växa, erbjuder få kommuner vård åt spelmissbrukare.

Saltkråkan

Saltkråkan

Foto:

OXELÖSUND/NYKÖPING2014-09-01 23:12

Rättegången handlar om grov förskingring i den föräldradrivna förskolan Saltkråkan i Oxelösund. Enligt åtalet förde en kvinna, som tidigare var ordförande i kooperativet, över 3,6 miljoner kronor från Saltkråkans konton till egna konton.

Under polisförhör har kvinnan erkänt att hon förskingrat pengar, men hon tror inte att det handlar om 3,6 miljoner kronor. Pengarna använde hon för att spela olika spel på nätet, säger hon i förhören.

Enligt Folkhälsomyndigheten har ungefär två procent av befolkningen spelproblem och ytterligare fem procent löper risk att utveckla spelproblem. Men få kommuner erbjuder spelmissbrukarna vård, berättar Marie Risbeck, enhetschef.

– Det är bara vissa kommuner i storstadsregionerna som erbjuder vård åt spelmissbrukare. Eftersom problemet är så pass omfattande ser vi gärna att alla kommuner i landet erbjuder spelmissbrukare vård, säger hon.

Nyköping och Oxelösund tillhör de kommuner som saknar möjlighet att erbjuda spelmissbrukare vård.

– Våra budgetrådgivare har gått en kurs i spelmissbruk och kan hjälpa drabbade personer med råd. Men någon vård har vi inte, säger Peter Johnsson, områdeschef på divisionen för social omsorg på Nyköpings kommun.

Även Oxelösunds kommun hänvisar spelmissbrukare till sina budgetrådgivare, berättar Katarina Haddon, chef på kommunens socialtjänst.

Är det ett tillräckligt stöd för spelmissbrukare?

– Det är tillräckligt utifrån den lagstiftning som finns. Enligt socialtjänstlagen behöver kommunerna inte erbjuda vård åt spelmissbrukare, säger Peter Johansson.

Rättegången om förskingringen i Saltkråkan börjar i dag och avslutas på onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om