Reaktioner från SSAB:s vd på Trumps ståltullar – vill få undantag

USA inför importtullar på stål och aluminium, det meddelade president Donald Trump under torsdagen. Ett beslut som väcker reaktioner från SSAB och fackförbundet IF Metall.

9 mars 2018 08:16

Tullar på 25 procent kommer att börja gälla om två veckor, när det gäller stål som importeras till USA enligt Trumps nya beslut.

På fredagsmorgonen uttalade sig SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

– Vår amerikanska division har en kapacitet på 2,4 miljoner ton stål i våra verk i Iowa och Alabama. Dessa volymer omfattas inte av den nu beslutade tullsatsen, säger Martin Lindqvist.

Under fjolåret exporterade SSAB i Sverige och Finland närmare 250 000 ton stål till USA, höghållfasta specialprodukter som koncernen bland annat tillverkar i Oxelösund.

Kanada och Mexiko kommer inte att omfattas av tullarna, utöver det så öppnar Trump för att förhandla om undantag med övriga länder.

Något som man från SSAB:s håll hoppas få och företaget meddelar att man kommer att föra en dialog med amerikanska myndigheter för att till stånd ett undantag för Sverige och Finland.

"Om ett undantag inte beviljas, kommer vi att fortsätta utvärdera alla aspekter av vår amerikanska affär - från prissättning och investeringar till logistik och produktion för att säkerställa att SSAB är lönsamt och bäst rustat för framtida tillväxt.”, skriver SSAB i pressmeddelandet.

President Trumps protektionistiska åsikter är oroväckande

Marie Nilsson IF Metall

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson anser att ståltullarna är oroväckande och att "beslutet är djupt beklagligt."

– President Trumps protektionistiska åsikter är oroväckande inte bara för svensk och europeisk stålindustri, utan även för våra amerikanska kolleger. I förlängningen hotar tullar och handelshinder jobb på båda sidor av Atlanten, säger hon i ett pressmeddelande.

Även Marie Nilsson hoppas på att "de värsta konsekvenserna kan undvikas" genom förhandlingar om ett svenskt undantag från tullarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson