Välkommen ombord på 120-åriga segelfartyget Ellen

Just nu passerar ett 120-årigt segelfartyg genom Nyköpings och Oxelösunds skärgård. SN gick ombord på det gamla lastfartyget som numera har kolloungdomar som besättning.

21 februari 2018 19:30

Sten, ved och potatis. Fram och tillbaka mellan Öland och fastlandet. Det var en gång det seglande fraktfartyget Ellens uppgift. Tiderna har dock förändrats många gånger om sedan dess och numera är det kolloungdomar som tillbringar sommarveckor ombord skonaren som fyller 120 år i år.

– Vi har 25 barn med oss just nu och det här är sista dagen på en 13 dagar lång segling. Sedan kommer ett nytt kollogäng att mönstra på i Oxelösund, säger befälhavaren Bengt Lundin från den nio personer stora besättningen.

I torsdags la de till i Nyköpings hamn. Någon avsatt besökstid har de inte haft, men välkomnar de som är nyfikna. En kvinna frågar på engelska med tysk brytning om hon får gå ombord och bli fotograferad.

– Jag ska skicka bilden till mina vänner och säga att det är min båt, säger hon och skrattar medan hennes kompisar fotograferar henne.

Nere under det tjärdoftande däcket har Bengt Lundin och Nora Nilsson, som är jungman på Ellen, tagit fram sjökortet över Stadsfjärden och Örsbaken. Snart ska de kasta loss och styra ner till Gamla Oxelösund där de ska tillbringa helgen. Ett gäng kolloungdomar ska bussas hem och ett nytt gäng ska mönstra på.

– Under lördagseftermiddagen har vi även öppet skepp så att folk får komma ombord och titta hur vi har det, säger Lundin som bekräftar att han har ett kanonjobb.

– Men det har varit väldigt varmt att sova på nätterna. Det blir som en bastu under däck när det svarta skrovet värmts upp under dagen, säger han.

Nästa gäng kommer att fortsätta segla två veckor till. Från Oxelösund går seglingen troligtvis upp till Åland. När Felix Kennmar från Stockholm kliver av i Oxelösund är det hans sista resa av fem som kollodeltagare – sedan blir han för gammal.

– Det har varit en fantastiskt fin sista resa. Först var vi till Öland – och sedan som överraskning åkte vi över till Visby. Man lär sig så mycket här, allt från att navigera till att hissa segel. Sedan är det oftast en bra gemenskap ombord och det gör det roligt, berättar han.

”Alle man på däck” ropar någon och Felix Kennmar börjar röra sig mot fören där de andra börjar samlas.

– Det här är verkligen en riktig båt och det finns så många olika roller här som man inte får göra annars. Jag kommer nog tillbaka hit som ledare nästa år.

S/Y Ellen

Vad: Segelfartyg av typen skonare.

Ålder:120 år.

Byggdes: I Danmark som seglande lastfartyg.

Användning: Har funnits i Sverige sedan 1920 och har bland annat varit lastfartyg mellan Öland och fastlandet. Sedan 1970-talet är det ett fritidsfartyg och har nu sin hemmahamn på Beckholmen i Stockholm. Mestadels används den som kollobåt, men besättningen tar även med skolklasser, föreningar och företag ut på sjön.

Aktuell: Har legat i Nyköpings hamn och ligger vid Gamla Oxelösunds kaj i helgen. Under lördagen är det öppet skepp för allmänheten mellan klockan 13 och 17.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis

Ämnen du kan följa