Vattenpipskafé stängt – på grund av rökförbudet

Det rökförbud på offentliga platser som trädde i kraft den 1 juli ger olika utslag. Bland annat har Oxelösundkafé, känt som ett vattenpipskafé, lagt ner.

Januari 2018. Oxelösundkafé hade öppnat, men oron fanns redan då för ett eventuellt framtida rökförbud. Nu har förbudet trätt i kraft och kaféet har slagit igen.

Januari 2018. Oxelösundkafé hade öppnat, men oron fanns redan då för ett eventuellt framtida rökförbud. Nu har förbudet trätt i kraft och kaféet har slagit igen.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2019-07-17 07:57

I början av förra året skrev SN om att paret Fakhreya Naiyoul och Adel Aldoree hade öppnat ett vattenpipskafé, Oxelösundkafé, i det gamla gatuköket vid Torggatan, mittemot vårdcentralen.

– Det handlar om en kafétradition hämtad från Syrien och andra arabiska länder. Den huvudsakliga tanken är att man ska kunna komma hit, röka vattenpipa och umgås. Liknande kaféer finns i till exempel Malmö, Norrköping och Göteborg. När vi var i Italien på semester såg vi ett fint exempel på ett sådant här kafé och då tänkte vi att vi skulle försöka göra det i Oxelösund, berättade Fakhreya Naiyoul vid det tillfället.Man hoppades då att kaféet skulle verka som en fin integrationsmöjlighet mellan människor från den delen av världen och infödda svenskar.

Redan då fanns farhågor om att ett stundande lagförslag skulle tvinga verksamheten med vattenpipa att bli kortvarig, men i det läget visste ingen säkert hur ett rökförbud skulle utformas.

Den 1 juli trädde det nya förbudet, mot rökning på allmänna platser, i kraft. Med detta kände sig företrädarna för kaféet tvungna att stänga.

– Det är väldigt jobbigt faktiskt, för vi har slösat mycket tid och pengar på det här. Vi vet att det inte är så bra, men vi får inte röka på balkongen, vi får inte röka på restaurangen, vi får inte röka på gatan. Var ska vi röka? Man ska röka hemma, och det är inte bra, säger Fakhreya Naiyoul i en intervju med Svt, men hoppas samtidigt att namninsamlingar som protesterar mot den nya lagen ska ha effekt.

Hon berättar också att hon fått många reaktioner på beslutet att stänga, eller åtminstone pausa verksamheten, där folk ringer henne varje dag.

– De blev väldigt besvikna på det här beslutet. Jag har pausat, men ska diskutera beslutet igen om vi kan öppna. Annars får vi ta ett annat steg, att sälja eller ha något annat. Vi får se, säger Fakhreya Naiyoul.

Miljöchefen i Oxelösunds kommun, Camilla Norrgård Sundberg, konstaterar i samma intervju att man inte kan påverka lagstiftningen.

– Syftet är ju att minska risken för de som inte röker att bli utsatta för rök, så att man inte ska behöva hamna i rök om man inte vill, säger Camilla Norrgård Sundberg, men beklagar samtidigt fall där verksamheter i kommunen tvingas stänga igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!