– Jag trodde att utmaningen med jobbet skulle vara att få eleverna att läsa Strindberg, men Strindberg är det lilla, säger Kristin Johansson.
Vi träffas på Breviksskolans tomma skolgård. Det är sportlov och bara de som har lovskola sitter inne i byggnaden och studerar. Kristin har arbetat som lärarvikarie här sedan höstterminens start och vittnar om ett halvår med händelser som hon inte alls var beredd på.
Det handlar bland annat om elever som varit med om mycket jobbiga saker som att ha sett sina släktingar dödas. Andra har jobbiga hemförhållanden, som att deras föräldrar sitter på drogavvänjning eller har det så fattigt hemma att personalen smusslar med dem mat från hemkunskapen.
– Det är ett sådant komplext arbete, med en stor del som handlar om annat än undervisning, säger Kristin Johansson.
När det gjordes drogtest på skolan var det åtta elever som testades positivt.
– Andra lärare har sett att det sålts droger i korridorerna och vid ett par tillfällen har elever druckit alkohol på skoltid. Tyvärr går det många trasiga elever här och därför är det viktigt att det finns vuxna till hands. Annars kommer de här eleverna att må ännu sämre, säger Johansson.
Hon berättar att det på två veckor gjorts 14 orosanmälningar till social- och omsorgsförvaltningen.
– Det handlar om sådant som skolan upplever att man inte kan hantera. Att det finns en oro över hur eleven mår. Det kan handla om att frånvaron ökat markant, att eleven larmar själv eller att det finns indikationer på att denne inte har det bra hemma, säger Johansson.
Under sin första dryga termin som lärarvikarie har hon även varit med om att fyrverkerier avfyrats inne i skolan, att golvplankor och avloppsrör brutits upp och stoppats i toaletten och att lärare som gått emellan under bråk blivit slagna av elever.
– Jag har jobbat med ungdomar tidigare, men det här är första gången på en skola. När jag pratat med mer rutinerade kollegor så har de berättat att det här inte är något unikt för Brevik, utan att det är saker som har förekommit på andra skolor de jobbat på, fortsätter hon.
Kristin Johansson är politiskt aktiv och sitter som ersättare för Miljöpartiet i kommunfullmäktige i Oxelösund. Det är i en motion där partiet bland annat yrkar på att de beslutade besparingarna på 12 miljoner kronor ska stoppas, i avvaktan på att en utredning genomförs, som hennes vittnesmål från Breviksskolan finns med.
Hon pekar på att hon absolut inte vill svartmåla skolan. Snarare tycker hon att det känns fint att vara tillbaka på den skola där hon själv gick i högstadiet. Men det var på 1980-talet och Breviksskolan hette Frösängsskolan.
– Jag älskar den här skolan och skulle vilja jobba kvar här till pensionen. Men jag vill ge exempel på att många ungdomar i Oxelösund inte mår så bra och att det kräver en ordentlig personalstyrka. Det går elever här som är stolta över sin skola och lärare som lägger ner sin själ. Men man måste kunna prata om det som inte är bra och att man försöker göra något åt det. Det om något borde vara bra reklam för skolan, säger Johansson.
Förvaltningen håller just nu på att utreda hur en omorganisation till skolor med förskoleklass till årskurs 9 kan se ut.
– Jag är glad att Breviksskolan är en 7-9-skola. Jag ser inte hur den skulle fungera som F-9. Det skulle bli en sådan stor omställning och inte gynna någon – utom ekonomin då.