Allhelgona uppmärksammas på Femöre

Ljus på klippor vid havet och en stund för eftertanke, samtal och gemenskap. En oxelösundare vill skapa en ny tradition till allhelgonahelgen.

På söndag uppmärksammas allhelgonahelgen vid Femörehuvud.

På söndag uppmärksammas allhelgonahelgen vid Femörehuvud.

Foto: Jens Alvin

Oxelösunds kommun2019-10-31 17:29

– Jag ville skapa ett tillfälle för folk att mötas på en plats under allhelgonahelgen som betyder mycket för många oxelösundare och en plats som kan vara symbolisk för dem vars anhöriga är begravda i havet, säger oxelösundaren Pernilla Vis.

Hon har hyrt fyrvaktarbostaden vid Femörehuvud. Mellan 11 och 16 söndag är det tänkt att folk ska kunna promenera ut hit, tända ljus på klipporna vid havet och ta en kopp kaffe tillsammans. Hon välkomnar folk att ta med ett instrument och spela något stämningsfullt eller läsa en dikt som passar i sammanhanget.

– Jag visar några lokalt tagna naturbilder från en bok med foton och texter om livets cirkel i fyrvaktarbostaden. Det är verkligen inte huvudsyftet, men kan vara en inledning som kanske kan starta tankar eller konversationer. Det slog mig att det finns få tillfällen att träffas och känna sig som en del i en gemenskap under sådana här helger som allhelgona.

Om söndagens arrangemang, som hon gör tillsammans med några andra, blir lyckat hoppas hon på att det ska kunna bli en tradition som fler i Oxelösund ska vara med och skapa tillsammans.

– Jag hoppas att det här ska kännas som ett gemensamt communityprojekt om det blir av igen. Att det är något som vi som bor i Oxelösund skapar tillsammans. Att ta en promenad ut till en sådan här plats och kanske tända ett minnesljus på klipporna eller på något annat sätt som symboliserar någon man minns och saknar.

Karta: Femöre huvud
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!