Alliansen skuggar S och V med sin budget

Snart ska det beslutas om vilken budget kommunen ska ha de kommande åren. Här är den som kunnat bli verklighet - om valet slutat annorlunda.

Alliansens har gjort en skuggbudget som ska ställas mot majoritetens. Dag Bergentoft  (M), Klas Lundbergh (L), Bo Höglander (C) och Göran Bernhardsson (KD) fotas framför D-skolan. För det är just utbildning de vill satsa på.

Alliansens har gjort en skuggbudget som ska ställas mot majoritetens. Dag Bergentoft (M), Klas Lundbergh (L), Bo Höglander (C) och Göran Bernhardsson (KD) fotas framför D-skolan. För det är just utbildning de vill satsa på.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-10-14 18:35

En gemensam Alliansbudget är långt ifrån en självklarhet nuförtiden. I Oxelösund håller dock C och L ihop med M och KD - och verkar fortsatt gilla varandra.

– Till skillnad från riks så har vi god samverkan. Vi går så pass bra ihop, säger oppositionsrådet Dag Bergentoft (M).

– Vi ger och tar, säger kommunfullmäktigeledamoten Bo Höglander (C).

På onsdagskvällen kommer kommunfullmäktige att besluta om vilken budget som ska gälla för Oxelösunds kommun, först och främst 2020 - men även 2021 och 2022. Tidningen har redan skrivit om den styrande majoriteten, S och V:s budget, som troligtvis kommer att klubbas igenom på onsdag.

Mot den ställs Alliansens skuggbudget som Bergentoft och Höglander valt att presentera tillsammans med fullmäktigeledamöterna Klas Lundbergh (L) och Göran Bernhardsson (KD) framför D-skolan. Det är just skolan i Oxelösund som de pekar ut som en av skiljelinjerna mot Socialdemokraternas och Vänsterpartiets budget.

– Vi gör kraftiga satsningar på barn och unga. Vi vill inte spara utan istället öka budgetramen för att satsa på socioekonomiskt utsatta områden, barn och elever med särskilda behov samt avsätta pengar till de som inte har tagit någon gymnasieplats, säger Dag Bergentoft.

Alliansen utgår från majoritetens budget och när det gäller utbildning handlar det om 1,2 miljoner kronor mer 2020 och sex miljoner kronor både 2021 och 2022, samt borttagna besparingskrav under samma period.

De fyra partierna aviserade inför förra årets val att de ville se en sänkning av kommunalskatten. Det fortsätter de med -men höjer insatsen. Det handlar om en sänkning på fem öre 2020, tio öre 2021 och 15 öre 2022. Motiveringen är densamma: varför ska oxelösundarna betala högre skatt än grannarna i Nyköping?

SKL flaggar för tuffa tider för de flesta av Sveriges kommuner. Vad ska ni spara på?

– Kostnaderna för hemtjänst och LSS ligger onödigt högt. Det har visat sig i den genomlysning som gjorts av vård- och omsorgsnämnden, att man inte har kontroll på kostnaderna. Här vill vi införa LOV, lagen om valfrihet så att det går att ha andra utförare än kommunen, säger Bergentoft.

Alliansen motsätter sig även att kommunen bygger en ny restaurang vid Läget. Man vill även lägga ut städningen på upphandling och tror sig där kunna spara 2,5 miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!