Bara ett utköp i kommunen på fem år

Drygt 300 kommunala medarbetare har köpts ut i Sörmland de fem senaste åren, men bara en i Oxelösund.

Henny Larsson, personalchef vid Oxelösunds kommun.

Henny Larsson, personalchef vid Oxelösunds kommun.

Foto: Anna Henriksson/Arkivbild

Oxelösunds kommun2019-11-04 10:05

P4 Sörmland har tidigare rapporterat om hur många medarbetare som köpts ut i länets kommuner sedan 2015. Ungefär 58 miljoner kronor har utköpen kostat tillsammans. Eskilstuna är den kommun med högst utköpskostnader på 23 miljoner kronor och mest antal utköp med 144 stycken. I Oxelösund är både antalet och kostnaderna för utköpen betydligt mindre. 

– Jag vet att vi hade ett utköp 2016 och att det var en chef. Vi tycker inte om att köpa ut folk och försöker att undvika det i det längsta, säger Henny Larsson, personalchef vid Oxelösunds kommun. 

Vid utköpet 2016 betalades nio månadslöner ut till medarbetaren, vilket motsvarade 504 000 kronor. Larsson säger att kommunen arbetar mycket med lösningar för sina medarbetare och att det kan vara en av anledningarna till att bara ett utköp har behövts sedan 2015. 

– Om det är en person som av olika anledningar inte fungerar så försöker vi hitta andra vägar och ge stöd, säger Larsson och fortsätter:

– Det händer att vi har hittat andra uppdrag för personer. I de fall där det varit ren misskötsamhet så har vi som arbetsgivare sagt upp och de fallen styr arbetsrätten att det ska finnas saklig grund.

Nyköping har sedan 2015 köpt ut 28 stycken medarbetare till en kostnad för skattebetalarna på drygt tio miljoner kronor. Gnesta kommun har haft sju utköp, varav sex av dem har varit chefer. Kostnaden per utköp har legat på ungefär 460 000 kronor i Gnesta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!