Billigast i Oxelösund – dyrast i Gnesta

Oxelösundarna betalar 80 öre mer i kommunalskatt än Nyköpingsborna. Men är det lika med att det kostar mindre att bo i Nyköping? Vi har tittat närmare på avgifterna som påverkar detta.

Idbäcksverket förser Nyköpingsborna med fjärrvärme. Oxelösundarna kommer däremot billigare undan tack vare spillvärme från SSAB - något som bidrar till låga boendekostnader.

Idbäcksverket förser Nyköpingsborna med fjärrvärme. Oxelösundarna kommer däremot billigare undan tack vare spillvärme från SSAB - något som bidrar till låga boendekostnader.

Foto: Arkivfoto/Jens Alvin

Oxelösunds kommun2019-10-31 10:47

En som ägnat många år åt att jämföra just avgifter som rör boendet i de svenska kommunerna är Thomas Folkesson. Han är konsult och har tagit fram underlaget till Nils Holgerssonrapporten. I korthet handlar rapporten om att flytta runt ett fiktivt lägenhetshus med 15 bostadslägenheter med en snittstorlek på 67 kvadratmeter runt om i Sveriges alla kommuner och se vad kostnaden blir för att driva det. Vad slutnotan blir för värme, vatten och avlopp, sophantering och el beroende på var huset placeras.

När Folkesson hör om Oxelösund kommer han direkt att tänka på fjärrvärmen.

– En sak som gör sitt till i Oxelösund är att man har en leverantör av spillvärme i SSAB. Det gör att man har ett av landets lägsta fjärrvärmepris, säger Thomas Folkesson.

– Det är även en politisk fråga. Att man låter den låga kostnaden i sin produktion gå vidare till kunderna. Man skulle kunna relatera till värmemarknadspriset och kunna ta ut mer. Men det här är ett tänk man kan ha som kommun, fortsätter Folkesson.

Och det visar sig att Oxelösunds avgifter står sig mycket väl mot både Nyköpings – och resten av Sveriges – när man tittar på 2018 års nivåer. Kostnaderna för avgifterna som hör till den fiktiva lägenheten blir 1 580 kronor i månaden i Oxelösund och 2  067 kronor i Nyköping. I Gnesta är det ännu dyrare: 2 261 kronor, medan kostnaderna i Trosa är 2 042 kronor. Oxelösund hamnar på femte plats i Sverige, Trosa på plats 166, Nyköping på 185 och Gnesta på plats 272.

Oxelösund är en relativt tätbefolkad kommun med korta avstånd. Hur mycket spelar en sådan sak in?

– När vi tittar på förutsättningarna rent generellt sett spelar det roll om det är lite ledning per hushåll. Ju mer samlat nät man har, desto bättre förutsättningar är det för att hålla nere kostnaderna för infrastrukturen, säger Folkesson.

Han varnar dock för att många kommuner och företag som tillhandahåller infrastruktur som VA-, fjärrvärme- och elledningar kan komma att behöva höja sina avgifter i framtiden.

– En orsak till låga kostnader kan vara att man inte återinvesterat tillräckligt i sin infrastruktur. Då har man skjutit kostnaderna framför sig. Det är inget som syns så länge det fungerar.

Det är HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO (Sveriges allmännytta) som ligger bakom Nils Holgerssonrapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!