Boende evakuerade från äldreboende

Äldreboendet Sjötången i Oxelösund har haft en avloppsläcka. Nu har boende fått evakueras till andra lägenheter.

Avdelningen Skeppet på äldreboendet Sjötången har haft en avloppsläcka.

Avdelningen Skeppet på äldreboendet Sjötången har haft en avloppsläcka.

Foto: Arkivfoto/Calinge Lindberg

Oxelösunds kommun2019-11-25 21:05

Peter Zetterdahl är fastighetschef på Kustbostäder som är de som äger och förvaltar Sjötångens äldreboende.

– Det var ett avlopp som gick bakvägen och kom upp i en golvbrunn i en städskrubb. Det är sådant som kan hända och nu blev fyra lägenheter drabbade, säger han.

Det hela skedde för ungefär en vecka sedan på avdelningen Skeppet och Kustbostäder har väntat på att de som bor i lägenheterna ska evakueras innan arbetet kan börja.

– Vi måste bland annat bryta upp golv för att sanera och göra det beboeligt igen. När vi kommer igång så kan det ta en till en och en halv månad innan det är klart, fortsätter Zetterdahl.

Titti Kendall är chef för äldreomsorgsförvaltningen. Hon berättar att de fyra lägenheterna som blev utsatta för läckan nu håller på att utrymmas.

– Det blev en konsekvens av det här läckaget. Medan de bodde kvar har vi grovrengjort dem och sanerat, men nu måste golvet brytas upp och torkas också. Några kommer att flytta inom Sjötången, andra till Björntorps äldreboende, säger hon.

– Det är klart att det här kan vara en stor påfrestning för dem. En flytt kan ju vara det för vem som helst, men vi kan inget annat göra. Sedan påverkar en sådan här sak personalen också såklart, fortsätter Kendall.

Oxelösunds kommun har under en längre tid haft kö till lägenheterna på äldreboendena. Så sent som i våras var det mellan tio till 15 personer som stod på kö. Men just nu finns det lediga platser.

– Tack och lov hade vi fyra lediga lägenheter att erbjuda. Det är första gången på länge, säger Kendall.

Kommer de som flyttat till andra boenden nu få möjlighet att flytta tillbaka när saneringen är gjord?

– Det får brukarna och enhetschefen prata om. Det beror på individerna, hur de mår och om de vill flytta tillbaka. De kanske har bott in sig i sin nya lägenhet när saneringen är klar. Men om de vill flytta tillbaka finns det inget hinder för det, säger Kendall.

En anhörig berättar att hans släkting som bor på avdelningen Skeppet är väldigt ledsen.

– Hon är oerhört ledsen nu. Det här är ju deras hem och trygghet och nu får de bo någon annanstans över jul. Jag har försökt säga att det är fint på Björntorp, men hon gråter varje dag, berättar han.

Han anser även att det varit ett bristande underhåll av Sjötångens lokaler under flera år.

– Det är slitet till tusen och det gäller såväl dagrum som fönster och fasader, säger han.

Några av de boende på Sjötången har evakuerats till äldreboendet på Björntorp, där det för ovanlighetens skulle fanns lediga lägenheter.
Några av de boende på Sjötången har evakuerats till äldreboendet på Björntorp, där det för ovanlighetens skulle fanns lediga lägenheter.
Karta: Sjötångens äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!