Chaufför fortsatt häktad för grov rattfylla

Lastbilsföraren hade kört ett 18 meter långt ekipage till SSAB. Men var så berusad att han inte kunde knäppa upp bilbältet.

Lastbilsföraren var kraftigt berusad när han stoppades inne på SSAB:s område.

Lastbilsföraren var kraftigt berusad när han stoppades inne på SSAB:s område.

Foto: TT

Oxelösunds kommun2019-11-21 18:31

Det var vid 13-tiden i måndags förra veckan som polisen larmades till SSAB med anledning av ett misstänkt rattfylleriärende, vilket SN tidigare berättat om. En lastbilsförare som hade transporterat gods till anläggningen uppträdde märkligt.

– Vakten på SSAB reagerade och stängde grindarna, för de ville inte att han skulle lämna området och köra vidare, berättar Calle Ekberg, gruppchef på trafikpolisen i Nyköping.

Polis larmades och kontrollerade mannen för nykterhet. Utandningsluften gav utslag och omräknat låg alkoholkoncentrationen i blodet på drygt 4,5 promille. Förarens berusningsgrad var påtaglig när han transporterades till polisstationen i Nyköping.

– Han klarade inte av att knäppa upp bältet i baksätet och vi fick hjälpa honom att ta loss det, säger Ekberg.

Mannen, en utländsk medborgare i 45-årsåldern, sitter fortsatt häktad och polisen inväntar svar på analys av blod- och urinprov.

– Det lär nog komma inom de närmsta dagarna, säger Calle Ekberg.

Själv hävdar föraren att han på väldigt kort tid hade konsumerat en stor mängd alkohol efter att han blev stoppad på SSAB.

Gränsen för rattfylleri av normalgraden går vid 0,2 promille alkohol i blodet, gränsen för grovt rattfylleri ligger på 1,0. Påföljden för grovt rattfylleri är fängelse i högst två år. Att en förare ligger på 4,5 promille är ovanligt.

– I det här fallet var det ett långtradare på 18 meter. Hur han har lyckats ta sig till Oxelösund med det ekipaget är helt otroligt, säger Ekberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!