De får böta – efter missen i hamnen

Hamnbolaget i Oxelösund får betala böter efter att ha dumpat muddermassor på fel plats i hamnen.

Oxelösunds hamn AB får betala 50 000 kronor för  rensmuddringen förra året.

Oxelösunds hamn AB får betala 50 000 kronor för rensmuddringen förra året.

Foto: Therése Jansson

Oxelösunds kommun2019-09-28 09:00

Dumpningen skedde 12:e januari förra året. Nu i dagarna har Oxelösunds hamn AB fått en företagsbot eftersom de brutit mot miljöbalken. Enligt ett strafföreläggande från Åklagarmyndigheten ska företaget betala 50 000 kronor.

– Det hela uppmärksammades av en privatperson som tog upp det med länsstyrelsen och det hände i samband med en rensmuddring, säger Douglas Heilborn, vd för Oxelösunds hamn AB. 

En så kallad rensmuddring gör man för att bibehålla djupet i hamnpoolen. Anledningen till företagsboten är att muddringen skedde för långt ut i hamnen, vilket gjorde att allt material inte spolades upp på land, utan hamnade på hamnbotten. 

– Här blev det ett fel i både planering och utförande. För det som hände var att en liten del av muddringen hamnade i hamnbassängen istället för uppe på land.

Efter incidenten förra året har åtgärder tagits för att liknande händelser inte ska ske igen. 

– Det här har vi gått till botten med internt, men det var helt enkelt fel vilket såklart inte får ske, berättar Heilborn och fortsätter: 

– Rätt metod är att följa de instruktioner som vi har och då ska muddringsmassan upp på land, det finns inga andra alternativ. Då kan man ta hand om det på rätt sätt. 

Något efterarbete har inte behövts, då djupet i hamnen ska vara detsamma som innan den felaktiga underhållsmuddringen. 

– Det var ju en liten del av kvantiteten som hamnade fel. Största delen hamnade på land och togs hand på rätt sätt, säger Heilborn.

Karta: Oxelösunds Hamn AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!