De hjälper polisen när någon saknas

Patrik Andersson är en av grundarna till Search And Rescue som startades för snart åtta år sedan. Idag är de till polisens hjälp året om.

Search And Rescue hjälper polisen med att söka efter försvunna människor. Från vänster: Patrik Andersson, Matilda Berlitz, Marcus Stålheim.

Search And Rescue hjälper polisen med att söka efter försvunna människor. Från vänster: Patrik Andersson, Matilda Berlitz, Marcus Stålheim.

Foto: Anton Comstedt

Oxelösunds kommun2019-10-18 12:47

Det hela startade i april 2012, då en ung man försvann utanför Nyköping. Oxelösundsbon Patrik Andersson och en kompis åkte dit för att hjälpa till med sökandet, men såg att det fattades expertis.

– Med en militär bakgrund från militärpolisens hundenhet och ett engagemang inom hemvärnet såg vi att det fanns vissa brister i sökupplägget, säger Patrik som idag är hundförare vid den ideella sökgruppen.

I organisationen finns det 20 specialister som polisen kan sätta in vid exempelvis svårare terräng eller nattetid. Två specialister som Patrik har vid sin sida när jag träffar honom är Matilda Berlitz och Marcus Stålheim. 

– Jag är sjukvårdare och tar hand om de skadade. Vi heter ju inte bara Search, vi heter ju Rescue också, så jag leder sjukvårdsinsatserna i teamet och hjälper även till med intern utbildning, säger Matilda.

– Och jag är gruppens ledningsfunktion. Det är jag som är kontakten mellan polisen och våra grupper. Antingen sitter jag hos polisen och sköter våra grupper därifrån, eller så är jag ute på fältet och vidarebefordrar alla uppgifter vi eventuellt kan behöva från polisen, berättar Marcus. 

Hur många personer har ni fått leta efter genom åren?

– Oj, det går inte att säga. Vi har ingen exakt siffra, men det är långt över 100 larm, säger Patrik.   

Search And Rescue arbetar i polisregion öst och åker endast på uppdrag av polisen, men de är tillgängliga 24 timmar om dygnet, året om. När jag frågar hur de får vardagen att gå ihop, samtidigt som de ständigt kan bli inkallade, skrattar alla tre i kör. 

– Det är svårt. Det här blir ju en livsstil och våra operatörer är väldigt engagerade. Man får välja lite vad man har för fritidsaktiviteter när man engagerar sig i det här, berättar Patrik. 

Alla tre säger dock att det inte spelar någon roll om de lägger flertalet timmar på det här. Känslan av att hitta en människa vid liv väger upp det hela. 

– Att hitta någon, och främst de gånger vi kunnat påbörja första hjälpen och gjort skillnad. Det är ju det som gör att vi inte slutar, säger Patrik och får medhåll från sina kollegor. 

– Det absolut viktigaste är att det vi gör fungerar. Vi som grupp har ju räddat liv sedan vi började med det här. Sedan vet vi inte hur många vi hjälpt indirekt, då vi varit med och sökt av områden som vi sedan kunnat rapportera till polisen och säga att ingen finns där, säger Marcus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!