Drönare med värmekamera jobbar över Oxelösund

Läckande fjärrvärmeledningar undersöks på nytt sätt av Oxelö energi.

Oxelö energi har börjat använda drönare för att felsöka sitt fjärrvärmenät. Till skillnad från drönaren på bilden har Oxelö energis en värmekamera till sin hjälp.

Oxelö energi har börjat använda drönare för att felsöka sitt fjärrvärmenät. Till skillnad från drönaren på bilden har Oxelö energis en värmekamera till sin hjälp.

Foto: Arkivfoto/Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-10-29 07:30

En drönare med värmekamera har nyligen börjat skymta över takåsarna i Oxelösund. Det är Oxelö energi som letar läckor i sitt fjärrvärmenät.

– Vi har precis börjat använda drönaren och har testat den på ett par ställen där vi vet att vi haft problem med ledningarna. Vi håller fortfarande på och lär oss men har sett klart och tydligt att den fungerar, säger Tommy Englund som är fjärrvärmechef vid Oxelö energi.

Om allt går som det ska med drönaren blir det helt andra möjligheter för felsökning jämfört med tidigare. Då fick personalen vänta in rätt väderförhållanden, snö och nollgradigt, för att sedan åka ut och följa ledningarna för att se var snön smälte, och på så sätt se var ledningarna läckte värme.

– Huvudrören vi har är larmade och där kan vi mäta fram var felet finns på röret, men framför allt i villaområdena är de olarmade. Där har vi nytta av drönaren, säger Tommy Englund.

Är ni pionjärer inom det här?

– Det börjar bli ganska vanligt och kommer nog mer och mer i framtiden i och med att näten blir äldre.

I vilket skick är Oxelö energis fjärrvärmeledningar?

– Värmekameran är ett led i att motverka och förebygga tidigt så att kostnaderna inte skenar senare. Vi har ett ganska ungt fjärrvärmenät och har haft bra underhåll i alla år. Jag ser inte riktigt att underhållet skulle bli dyrare i framtiden.

Är drönaren svår att köra?

–  Nja. De som kan spela tv-spel kan köra drönare. Vi har två utbildade piloter men kommer att certifiera fler nästa år. Då kommer det nya regler. Det ska regleras hårdare kring hur drönare får köras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!