"En av de vanligaste olyckorna som finns"

Bra kost och seniorträning ska minska risken för fallolyckor.

Oxelösunds kommun 30 september 2019 18:37

Under vecka 40 uppmärksammar Socialstyrelsen fallolyckor. Detta gör man genom temaveckan "Balansera mera" som de arrangerar i hela landet, bland annat i Oxelösund. I Sverige omkommer drygt 1000 personer i fallolyckor varje år och majoriteten är äldre. 

– Fallolyckor är en av del vanligaste olyckorna som finns och äldre är särskilt utsatta, säger Inger Mörk Gerlesdotter, kommunikatör på Socialstyrelsen. 

Det här är det fjärde årets som Socialstyrelsen anordnar veckan "Balansera mera". Liknande initiativ har tidigare anordnats av MSB och räddningstjänsten. 

– Socialstyrelsen är initiativtagare till den nationella veckan. Sedan samarbetar vi med lokala aktörer som kommuner och regioner som anordnar egna aktiviteter vid sidan av.

Temat på årets "Balansera mera" är mat, motion och medicinering. Alltså att man ska äta rätt, träna rätt och i behov få rätt medicin, då vissa mediciner har biverkningar som yrsel och sämre balans.

– De tre tillsammans ger de bästa förutsättningarna för att förhindra fallolyckor. 

Det material som Socialstyrelsen ger ut till kommuner är tips som de kan använda sig av för att minska risken för fallolyckor. Utöver deras material anordnar även Oxelösunds kommun några egna aktiviteter. På tisdag kommer Krister Lundström från Oxelösunds judoklubb att prata om hur man kan minska risken för fall och hur man får bättre balans och fallteknik. Under veckan anordnas även en tipspromenad och de äldre får prova Otago, en träningsapp som är utformad för seniorer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa