En vinter utan "vinter" kan vara här

Almanackan visar vinter, men rent meteorologiskt är det fortfarande höst i Oxelösund. Frågan är om det kommer att bli vinter - innan våren kommer.

Kajza Klaesson som arbetar i vakten på SSAB har som en av sina arbetsuppgifter att läsa av temperatur och nederbörd och skicka in till SMHI.

Kajza Klaesson som arbetar i vakten på SSAB har som en av sina arbetsuppgifter att läsa av temperatur och nederbörd och skicka in till SMHI.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2020-01-09 17:20

Vintern kommer - inte? För att det ska räknas som meteorologisk vinter behöver dygnsmedeltemperaturen vara under noll grader - eller kallare - minst fem dygn i sträck. Och det har det inte varit i Oxelösund den här "vintern".

I Oxelösund är det vakten in till SSAB som sköter klimatobservationerna för SMHI:s räkning - och det finns en lång tradition. SMHI har temperaturstatistik härifrån sedan 1961. Bland annat går det att utläsa att december 2007 och januari och februari 2008 var för årstiden varma månader med en medeltemperatur på 2,1, 2,7 och 3,2 plusgrader. Motsvarande medeltemperaturer för december till februari 1984-1985 var 2,0, -7,4 och -11,0.

– Vi läser av temperatur och nederbörd tre gånger per dygn, säger Kajza Klaesson som arbetar på Företagsskydd som är det bolag som sköter vakten på SSAB i Oxelösund.

Klaesson började arbeta här 2017 och har fått läsa av temperaturen och mäta nederbörden många gånger. När hon nu går ut och tittar i regnmätaren har den inte kommit vare sig regn eller snö – och temperaturen är en bra bit över nollan.

– Det är en fruktansvärt mild vinter i år. Det känns väldigt varmt. Jag har bott i Norrland tidigare – där var det riktig vinter, säger hon.

I Oxelösund låg medeltemperaturen i december på tre grader och det gjorde orten till den varmaste i länet under december månad. Och tittar man på SMHI:s prognos för de närmsta tio dagarna ser det bara ut att bli minusgrader under några timmar i Oxelösund.

Frågan är om det hinner bli vinter - innan det blir vår. Meteorologisk vår kan enligt SMHI:s definition inträffa från och med 15 februari.

Att det är vid kusten som det är störst sannolikhet att det inte blir någon vinter alls i Sörmland, beror bland annat på att Östersjön fungerar som ett element under årets kallare månader. Oxelösund har också värmerekordet i Sörmland för januari månad. 2007 uppmättes 12,1 grader, vilket är 0,3 grader under det svenska värmerekordet för januari.

Sverker Hellström är klimatolog på SMHI i Norrköping. Han berättar att det hänt förr att det varit såhär varma vintrar på våra breddgrader.

– Det var liknande vintrar 1989 och 1990. Möjligtvis var 2008 också väldigt mild, säger han.

Hoppet om att vintern ska komma finns dock.

När brukar den kallaste tiden på året vara i Sörmlandstrakten?

– I vår del av Sverige infaller den oftast i början av februari, säger Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!