Fabriken stänger – för att öva på fallteknik

Under två timmar i veckan är det inte full rulle hos Proplate i Oxelösund.

Oxelösunds kommun 27 oktober 2019 14:04

Fallolyckor är den vanligaste arbetsplatsolyckan i Sverige. Varje år inträffar ungefär 11 000 fallolyckor på arbetstid, varav drygt 2 000 blir allvarliga arbetsplatsolyckor. I syfte att förebygga risken för dessa olyckor har verkstadsindustrikoncernen Proplate infört obligatorisk träning i fallteknik två timmar i veckan. Träningspassen anordnas tillsammans med Svenska judoförbundet och AFA försäkringar. Personalen vid produktionsanläggningen i Oxelösund har redan haft sitt första pass. 

– Det var Svenska judoförbundet som kom med ett förslag om detta och vi tyckte att det lät som en kul idé, säger Max Björk, vd på Proplate och fortsätter: 

– Och det här är ju viktigt, då fallolyckor är vanligt på både arbetsplatser och när man blir lite äldre. 

Företaget kommer att träna på fallteknik en gång i veckan de kommande tio veckorna. Passen hålls av tre instruktörer från Oxelösunds judoklubb som även arbetar med projektet Judo4balance, där de även arbetar med falltrygghet för äldre och barn. Att ha träningspass på arbetstid är inte nytt för Proplates anställda. 

– Sedan fem, sex år tillbaka har vi kört en del träningspass på arbetstid. Då har vi haft personliga tränare som kommit till oss, men inte någon med specialinriktning som nu, så det är kul. 

Vad tycker arbetarna om att få träna på fallteknik? 

– De tycker att det har varit jättekul. Roliga övningar och alla har varit nyfikna och testat på alla tekniker. Jag ser redan nu fram emot kommande övningar. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa