Firar med snabba discar och många steg

En ny frisbeegolfbana, växer fram vid Ramdalen och är en del i att Oxelösund firar 70 år som stad 2020.

Anders Magnusson, kultur- och fritidschef vid Oxelösunds kommun och Annette Ivarsson, fritidssekreterare provar den nya discgolfbanan vid Ramdalen.

Anders Magnusson, kultur- och fritidschef vid Oxelösunds kommun och Annette Ivarsson, fritidssekreterare provar den nya discgolfbanan vid Ramdalen.

Foto: Fredrik Ericsson

Oxelösunds kommun2020-01-02 21:26

Discen viker av helt perfekt och kedjorna i korgen skramlar till. Anders Magnusson, kultur- och fritidschef vid Oxelösunds kommun och Annette Ivarsson, fritidssekreterare vid samma förvaltning testar att putta - discgolf har lånat många ord från den betydligt mer kända sporten golf.

– Det gick inte att gå här med kortbyxor tidigare, säger Annette Ivarsson. 

En professionell discgolfsdesigner har utformat banorna och en hel del sly och ett och annat träd har fått ge plats för gräs och örter istället. 

 – Men det är inte bara att ta bort träd hur som helst. Vi har tagit professionell hjälp för det också annars kan vi få ett föreläggande, säger Anders Magnusson.

Runt 80 000 kronor kommer den nya discgolfbanan att kosta. Korgar fanns sedan tidigare. 

För språkkänsliga läsare är det bäst att vi reder ut begreppen. Det heter discgolf inte frisbeegolf, som det står i ingressen och de kastar inte heller en frisbee utan en disc.

Skillnaden är att en frisbee är tänkt att kasta till varandra, medan i discgolf är det ultimata kastet att hamna i en stålkorg, inte i handen på en kompis.

Det påminner mycket om klassisk golf. Det finns en utkastplats, det finns olika discar, precis som det finns olika klubbor i golf. De riktigt skickliga spelarna kan kasta hundra meter med en driver. Kommunen hoppas att den nya banan ska användas flitigt och bidra till folkhälsan.

 – Vi hoppas på att Oxelösundborna ska komma ut och röra på sig i den här fina miljön, säger Annette Ivarsson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!