Fritt att fylla poolen - lagom till hösten

Nu är det inte längre bevattningsförbud i Oxelösunds kommun. Förbudet blev mycket långvarigt den här gången.

Det har inte varit tillåtet att göra stora vattenuttag, som att exempelvis fylla sin pool. Nu - lagom till oktober - är det dock tillåtet igen.

Det har inte varit tillåtet att göra stora vattenuttag, som att exempelvis fylla sin pool. Nu - lagom till oktober - är det dock tillåtet igen.

Foto: Markus Schreiber

Oxelösunds kommun2019-10-02 09:15

Maj 2018. Då infördes bevattningsförbudet efter att grundvattennivåerna var låga. Sedan följde en av de torraste och varmaste somrarna i mannaminne och gjorde inte direkt saken bättre.

Så bevattningsförbudet låg kvar över vinterhalvåret. Något som bland annat gjorde att kommunen inte spolade en skridskobana med vanligt kranvatten. Under sommaren löstes bevattningen av fotbollsplanerna genom att använda tunnor med vatten som inte var dricksvatten.

Samtidigt spolades väldigt mycket vatten ut vid Ramdalens IP helt i onödan i somras. Vattenläckan var så stor att vattenräkningen som kultur- och fritidsnämnden fick var på cirka 400 000 kronor.

Från och med den 1 oktober är dock bevattningsförbudet upphävt.

– Nivåerna, vädret och årstiden gör att vi nu kan släppa på förbudet. Men det gäller att vi alla är fortsatt medvetna och sparsamma. De stora magasinen har nu förutsättning att återhämta sig, men vi är inte där ännu, säger Per Koman Alm som är vd för Oxelö energi till oxelosund.se.

Kommuninvånarna uppmanas dock att vara sparsamma med vattnet även i framtiden.

SN har tidigare skrivit om att bevattningsförbudet hävts i Nyköping. Även där uppmanas invånarna till fortsatt försiktighet. Mats Lindberg som är vattenchef vid Nyköping vatten hoppas på en snörik vinter så att vattennivåerna kan fyllas på. 

– Det är då vi normalt sett har vår stora påfyllning. Tyvärr fick vi aldrig någon riktig återhämtning under förra vintern, men vi får hoppas att det blir så i år, sa Mats Lindberg i intervjun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!