Det pratas mycket om de svenska kommunernas framtid just nu. Sveriges kommuner och regioner (före detta Sveriges kommuner och landsting) har i flera år varnat för framförallt den framtida ekonomin. En framtid som redan börjat knacka på dörren. 2018 gick var tredje region och nästan var fjärde kommun med underskott och de närmaste åren väntas det bli ännu svårare.
Medan Nyköpings kommun går mot underskott ser Oxelösund ut att ha klarat sig precis. Prognosen i slutet av 2019 pekade mot ett överskott på 100 000 kronor.
Oxelösund har tagit fram en omvärldsanalys där man valt ut fyra trender som alla bedöms ha stor sannolikhet att inträffa - och då få stor påverkan på kommunen. Det handlar om minskat lokalt och regionalt handlingsutrymme, stigande förväntningar på välfärden, hårdare konkurrens om kompetens och ökat kommunalt fokus på integration.
När det gäller det sistnämnda pekar man på att försörjningsansvaret för flyktingar överförs till kommunen i takt med att etableringsbidraget upphör.
"Avsaknad av en tydlig plan för arbetsmarknadsetablering får som följd ökade kostnader av ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsåtgärder samt indirekta kostnader i form av utanförskap och uteblivna skatteintäkter", står det i omvärldsanalysen.
För att lyckas med integrationen trycker omvärldsanalysen på vikten av att nyanlända barn och unga lyckas bra i skolan.
"Vi behöver ta ett helhetsgrepp kring elevflöden i våra skolor för att på ett bättre sätt spegla hur det svenska samhället ser ut och skapa goda förutsättningar för alla elever att få en kvalitativ utbildning som bär i framtiden", skriver de.
Oxelösunds kommun kommer att förlora en hel del kompetens när många går i pension de närmaste åren. Att ersätta dem kan bli svårt.
"Oxelösunds kommun behöver framgent bedriva ett koncentrat arbete med att utveckla sin ställning som attraktiv arbetsgivare, med fokus på god arbetsmiljö, lön och teknik", ges som förslag för att hantera en hårdare konkurrens om kompetens.
Mer specifikt pekar analysen bland annat på att den psykosociala arbetsmiljön behöver prioriteras, att det behöver finnas tydliga karriärsteg för att skapa möjligheter till utveckling och att utveckla kompetensförsörjningsplanen för befintlig och blivande personal.