Helt ny förskola planeras i Peterslund

I dag är det en stor gräsmatta. Snart kan det bli en helt ny förskola med plats för 130 barn.

För knappt ett år sedan sattes moduler på plats och blev till nya förskoleavdelningar i Peterslund. Nu tittar man på att bygga en helt ny, platsbyggd förskola vid nordöstra delen av gärdet i Peterslund. Arkivbild.

För knappt ett år sedan sattes moduler på plats och blev till nya förskoleavdelningar i Peterslund. Nu tittar man på att bygga en helt ny, platsbyggd förskola vid nordöstra delen av gärdet i Peterslund. Arkivbild.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-09-28 08:00

Ett steg har tagits mot en helt ny förskola i Oxelösund. Inte långt ifrån Peterslunds skola och förskola kan det komma att byggas en helt ny förskola med sex till åtta avdelningar med plats för cirka 130 barn.

– Det här bedöms som en bra plats utifrån flera aspekter. Dels närheten till Peterslundsskolan, dels rent logistiskt sett, samt att det är en lämplig miljö för barn att vistas ute på, säger kommunchefen Johan Persson.

Bakgrunden är att utbildningsförvaltningen gjort bedömningen att det inom ett par år kommer att saknas förskoleplatser inom upptagningsområdet för Peterslunds förskola. Till viss del handlar det om att Peterslundsskolan kommer att behöva ta emot fler elever under samma period. Dagens 270 elevplatser ser ut att behöva utökas till 385. Nuvarande förskolelokaler kan komma att användas som skolsalar.

"Därför planeras för ombyggnation av de nuvarande förskole- och skollokalerna så att dessa kan rymma behovet av elevplatser inom skolan inom några år. Planeringen innebär att nuvarande förskoleverksamhet behöver bedrivas på annan geografisk plats", står det i tjänsteskrivelsen.

– Vi behöver se över förskole- och skolfastigheterna i kommunen inom en ganska nära framtid. När vi ser på Peterslundsskolan så är behovet av att kunna ta emot fler elever större än i dag. Planerna på den här förskolan är en förberedelse även för det. Sedan om vi i slutändan kommer att bygga den, det återstår att se, säger Johan Persson.

Nu har kommunstyrelsen  beslutat att godkänna och ge i uppdrag att slutföra den process om förenklat planförfarande för en förskolebyggnad som påbörjats av förvaltningarna.

– Utbildningsförvaltningen signalerar att vi behöver den, det är tryck på förskoleplatser. Nu har vi möjlighet att få ett förenklat förhandsbesked så att processen kan gå snabbare. Det här är ett första steg, att få till en plats. Sedan handlar det om att besluta om finansiering och att hitta någon som kan bygga, säger kommunstyrelsens vice ordförande Linus Fogel (S).

– Vi har sagt att vi vill sköta driften själva, men däremot har vi öppnat för att någon annan bygger och att vi hyr, fortsätter Linus Fogel.

Hur säkert bedömer du att en förskola kommer att byggas här i närtid?

– Jag tror att det blir av, sedan får jag reservera mig när det gäller tidsperspektivet. Det var ett enhälligt beslut i kommunstyrelsen, det blev ingen reservation eller något annat förslag.

Karta: Peterslund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!