Hovrätten friar våldtäktsdömd 26-åring

Den man som greps och senare dömdes för våldtäkt av en kvinna på en restaurang i Oxelösund i somras frias nu av Svea Hovrätt.

Mannen dömdes av Nyköpings tingsrätt till fängelse och utvisning men frias nu helt av Svea Hovrätt.

Mannen dömdes av Nyköpings tingsrätt till fängelse och utvisning men frias nu helt av Svea Hovrätt.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Oxelösunds kommun2019-10-15 14:12

Mannen anhölls efter att en kvinna anmält att han våldtagit henne inne på restaurangen i Oxelösund på kvällen den 10 juni i år. 

Kvinnan berättade för polisen att hon gått till restaurangen för att hämta mat. Den nu friade mannen jobbade på restaurangen och var ensam kvar i lokalen. När kvinnan kom till restaurangen knuffade mannen ner henne på golvet, höll fast henne och våldtog henne, berättade kvinnan under domstolsförhandlingarna i Nyköpings tingsrätt.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna. Han förnekade inte att han haft sex med kvinnan men sa att hon var med på det. Tingsrätten trodde mer på kvinnan och dömde mannen till tre års fängelse och utvisning. Han dömdes också att betala henne 115 000 kronor i skadestånd.

Domen överklagades till Svea Hovrätt som släppte mannen fri då förhandlingen avslutades den 30 september. Då hade mannen suttit inlåst i mer än tre månader. 

– Vi har gjort bedömningen att det inte längre finns skäl för häktning, sade tillförordnande hovrättsassessor Ann Medioni då mannen släpptes.

Mannen frias nu helt. Hovrätten anser inte att åklagarens bevisning håller. Kvinnan har berättat för flera personer att hon blivit våldtagen men utan att lämna några närmare detaljer. Den nu friade mannen har lämnat en mycket detaljerad berättelse som dessutom är förenlig med de fynd som gjorts i restaurangen, skriver hovrätten i domen.

Efter domen i Nyköpings tingsrätt gjorde restaurangägaren ett inlägg på facebook och tog avstånd från "all kriminalitet och alla typer av våld" och meddelade att den dömde 25-åringen inte längre var anställd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!