Intressen krockar under kraftledningen

"De har precis lyckats pricka Oxelösunds alla utvecklingsområden", det säger Kjell Andersson om Vattenfalls första förslag på ledningssträckning. Nu går planeringen in i ett nytt skede.

SSAB uttrycker oro för att det ska ta för lång tid att få en ny kraftledning till Oxelösund.

SSAB uttrycker oro för att det ska ta för lång tid att få en ny kraftledning till Oxelösund.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/Marcus Ericsson/TT/Jessica Gow/TT

Oxelösunds kommun2019-10-06 11:43

Snart går planeringen av kraftledningen, som ska förse SSAB:s ljusbågsugn med el, in i ett nytt skede. Vattenfall ska gå ut med en samrådsredogörelse i oktober och besvara yttranden samt presentera alternativ på ledningssträckning. Oxelösunds kommun har inte gillat Vattenfalls första förslag på sträckning, vilket bland annat togs upp på en företagsfrukost nyligen.

– Enligt förslaget skulle kraftledningen dras söder om Inskogen, rakt över våra detaljplaner. Inskogen skulle bli inkapslad av högspänningsledningar. De har precis lyckats pricka Oxelösunds alla utvecklingsområden i och med att den även skulle beröra Vivesta, säger Kjell Andersson som är mark- och exploateringsstrateg vid Oxelösunds kommun.

– Vårt första motförslag var att gräva ner ledningen under den befintliga kraftledningen. I Danmark och Tyskland har man tagit beslut om att gräva ner nya kraftledningar. Det andra alternativet vi föreslagit är att lägga ner allt under vatten via Stjärnholmsviken, fortsätter Andersson.

En kraftledning modell större är vital i SSAB:s strävan att kunna tillverka fossilfritt stål. Nyligen var en delegation från företaget i FN:s högkvarteret för att prata om det i samband med klimattoppmötet. I intervjuer med nyhetssajten Fplus pekar man på att miljötillståndsprocesserna riskerar att sinka projektet.

– De tenderar att ta väldigt lång tid och vi har kunnat hantera det, men om vi ser framåt och på vårt mål att produktionen ska bli koldioxidfri innebär det att vi framöver kommer att behöva söka nya tillstånd i ännu större omfattning och här finns det såklart en oro, säger SSAB:s miljöchef Jonas Larsson.

Man uttrycker även oro för att det ska bli segdragna överklaganden när det gäller den nya kraftledningen från Hedenlunda i Flens kommun till Oxelösund.

– Den är helt kritisk för oss om vi ska kunna ta ut masugnarna och påbörja vår nya produktionsprocess. I det samråd som alltid görs inför sådana projekt har det framkommit att det finns en del som är kritiska. Här är vi oroliga för att det kan dra ut på tiden, säger Martin Pei som är teknisk direktör på SSAB.

Kommunen är dock helt inställd på att SSAB behöver – och ska ha – en ny kraftledning.

– Det här påverkar oss expansionsmässigt. Vi vill ha en balanserad lösning. För Oxelösund som kommun är det även viktigt att SSAB får tillgång till ström, säger kommunchefen Johan Persson.

– Det här handlar inte om antingen eller – utan både och, säger Kjell Andersson.

Kommunens mark- och exploateringsstrateg Kjell Andersson visar upp Vattenfalls första förslag på sträckning av kraftledningen. Ett förslag som inte fallit Oxelösunds kommun i smaken.
Kommunens mark- och exploateringsstrateg Kjell Andersson visar upp Vattenfalls första förslag på sträckning av kraftledningen. Ett förslag som inte fallit Oxelösunds kommun i smaken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!