Kommunal i Oxelösund är kritiska till att man använder planeringsverktyget Tes i hemtjänsten.
– Systemet är gammalt och skulle behöva bytas ut, säger Lena Carlsson-Aronsson på Kommunal.
Under nyårshelgen fick de vatten på sin kvarn. All viktig patientinformation slogs nämligen ut den 30 december. Man har överfört alltihop till molntjänsten Tes, som personal och administratörer kommer åt från sina mobiltelefoner och datorer. Det visar sig i dokument som SN begärt ut från Oxelösunds kommun.
– När tekniken ligger nere då är det fullständig katastrof, säger undersköterskan Malin Björgum på Oxelösunds hemtjänst.
När personalen kom till jobbet den 30 december i fjol hade planeringssystemet redan slagits ut, och trots flera försök att lösa problemet både på plats och via leverantörens krisenhet i Nyköping låg systemet nere för räkning hela vägen fram till torsdagen den 2 januari.
– Jag är för teknisk utveckling, men det kan aldrig ersätta människorna. Det måste finnas en backup, säger Malin Björgum.
Men det fanns inte någon backup. Vissa patienter fick fel mediciner, andra patienter fick inga mediciner alls. Många blev helt utan hemtjänstbesök i timmar trots högt vårdbehov under det tekniska haveriet. Eftersom planeringsarbetet låg i molntjänsten innebar det också att ingen hade en aning om vilka kunder man skulle gå till eller vilka vårdinsatser de skulle ha.
Tidigare har Oxelösund haft all sin hemtjänstplanering i pappersform. Då kunde hemtjänstenheten helt enkelt se i pärmar, på whiteboard och i nyckelskåpet hur dagen skulle se ut. Men i och med den tekniska utvecklingen hade man nu gjort sig av med den manuella planeringen. När systemet låg nere i vintras var personalen tvungen att försöka komma ihåg fritt ur minnet vilka kunder de brukar ha. De var också tvungna att försöka minnas vilka vårdinsatser och mediciner de hade rätt till och när de skulle delas ut.
Hemtjänstpersonalen har stor användning av planeringssystemet eftersom det är lätt att göra misstag när det handlar om brukare som är utspridda över hela kommunen med vitt skilda vårdbehov. Ett vårdbiträde kan lätt kolla upp vem som varit på besök senast hos en enskild brukare, läsa viktiga anteckningar eller snabbt få reda på om en brukare tackat nej till vårdbesök den dagen. Exempelvis om brukaren har gäster eller bokat in att gå till frisören eller vårdcentralen just då. Då kan vårdarbetet snabbt planeras om för att bättre motsvara behoven genom ett samtal till hemtjänstkontoret.
Inget av detta fungerade på nyårsafton. Det var faktiskt inte särskilt mycket som fungerade alls. Nyckelappen i mobilen som hemtjänstpersonalen brukar använda för att komma in hos brukarna fungerade inte heller.
– Förr hade vi ju en tung nyckelknippa, typ som en fångvaktare, det är jätteskönt att kunna öppna dörrar med mobilen istället ... när det funkar, säger Malin Björgum.
Under strulet var personalen fysiskt utelåsta från många av de vårdtagare som hade svårast att ta hand om sig.
– Att åka och hämta de fysiska nycklarna till varje lägenhet, det tar ju tid det med, säger Malin Björgum.
Kommunen uppger att ingen kom till allvarlig skada under avbrottet, men att det var stressigt för alla i personalen.
– Jag var förtvivlad, vi var alla förtvivlade, säger äldreomsorgschef Titti Kendall i Oxelösund.