– Vi följer läget timme för timme, dag för dag, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).
Coronavirusets spridning har mer och mer börjat påverka kommunens verksamheter.
– Det är klart att vi har sjukskrivningar eller de som är hemma för vård av barn, men än så länge har vi inte behövt stänga ner några verksamheter annat än dagverksamheten Bojen. Vi har fått prioritera om lite personal, men vi är inte uppe i några stora omfördelningar. Delar av våra verksamheter är ansträngda, men det är ingen kris, säger kommunchefen Johan Persson.
Än så länge har man varken gått upp i stabsläge eller aktiverat krisledningsnämnden. Man bedömer att det inte finns behov av det i nuläget.
– Krisledningsnämnden har rätt att överta en del av beslutsfattandet från övriga nämnder, så att det blir kortare beslutsvägar, men där är vi inte ännu, säger Catharina Fredriksson.
– Det är klart att vi planerar för vad som ska hända om läget förvärras och vad vi ska göra då. Det kan vara alltifrån små saker som att se till att det finns datorer så att folk kan jobba hemifrån, till att skolorna stänger och hur det ska hanteras. Man ska vara klar över att pandemin kan hålla på ett tag och ta in det i beräkningen. Vi måste vara uthålliga och jobba så länge som möjligt i normalläge. Går vi upp i krisledning blir det en annan belastning, men det är en daglig avvägning vi måste göra, säger Persson.
Däremot har andra saker förändrats i rutinerna kring hur kommunen styrs.
– Varje förmiddag har vi ett timmeslångt möte där bemanningen och läget i förvaltningarna gås igenom, vilka beslut som fattas och vad som väntas under dagen. Vi har en pandemiplan som vi utgår ifrån, vad som ska hända om verksamheterna når kritiska bemanningsnivåer, säger Johan Persson.
Man har även aktiverat OXSÄK. En organisation som innefattar kommunen och de två stora arbetsgivarna i Oxelösund: SSAB och Oxelösunds hamn.
– Så fort vi gör någonting som kan påverka dem, exempelvis om det händer något med skolan, då underrättas de, säger Persson.
De berättar att de även har mycket samverkan med de närliggande kommunerna, länsstyrelsen och regionen.
– Jag har en daglig kontakt med kommunchefen i Nyköping om vilka avvägningar vi gör. Vi har en gemensam arbetsmarknad och vad som händer med exempelvis barnomsorgen påverkar båda kommunerna, säger Persson.