Kommunens äldre fick lära sig att ramla rätt

Det var stor uppslutning under torsdagen när Oxelösunds judoklubb gav äldre tips om fallteknik, balans och träning.

Oxelösunds kommun 4 oktober 2019 14:11

Under vecka 40 har det varit en fallpreventionsvecka på fler håll i landet. I Oxelösund har olika aktiviteter erbjudits till stadens äldre invånare, och i torsdags fick de lära sig att falla på rätt sätt. Med rätt sätt menas att falla så man minimerar risken för skador. Maria Huglén och Krister Lundström från Oxelösunds judoklubb var demonstratörer under dagen. De tycker att det är viktigt att förebyggandet av fallskador tas på allvar.

– Vi brukar säga att fallolyckor är Sveriges mest underskattade olycka faktiskt, där väldigt många till och med avlider, säger Huglén.

Ungefär 1000 personer avlider varje år på grund av fallskador och omkring 270 000 personer får uppsöka vård. Äldre över 65 år är kraftigt överrepresenterade när det kommer till dessa skador.

Därför tycker Huglén att det var roligt att så många ville komma till Koordinaten och lära sig mer om bland annat balans och styrka.

– Det har varit riktigt mycket folk här idag, jätteroligt, säger hon och tillägger:

– Det har varit ett stort intresse och vi har fått många bra frågor från de äldre.

Huglén och Lundström pratade även om projektet Judo 4 balance, där personer över 65 år får ta del av ett träningsprogram och olika tester, för att förebygga fall och skador om olyckan skulle ske.

– Vi har ju möjligheten att erbjuda en forskningstudie där man får vara med och träna i det här programmet i tolv veckor. Där gör man några tester före och efter för att skatta fallrisk och fallrädsla, sen tittar man vad som har hänt efter att man har tränat det här och ser om det har gjort någon skillnad, berättar Huglén och påpekar att det är gratis att delta i studien.

En av de 40-tal personer som träffade Huglén och Lundström var Irene Blom. Hon tycker att dagen var både rolig och lärorik.

– Jag tycker att det här är ett bra sätt att komma ut bland folk. Jag var i Katrineholm för några veckor sedan och träffade det här gänget. Då provade jag också på att gå balansgång och det är jättebra för jag har dålig balans, säger Blom.

Nu testade Blom fallteknik istället, vilket inte var mycket lättare.

– Det som var viktigast var att man skulle försöka hålla huvudet inåt kroppen. Jag försökte två gånger, det var jättesvårt, säger hon.

Kommer du att rekommendera att träna på fallteknik till bekanta?

– Ja absolut, det kommer jag att göra, svarar Blom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa