Lurar och paddor får nytt liv hos Fredrik

Elektronik har blivit slit- och slängkonsumtion. Men i ett radhus i Oxelösund förlängs livet på telefoner och läsplattor.

Smartphonereparatören är den nya tidens tv-reparatör. Men det gäller att hålla koll på alla små delar.
"Varje skruv måste tillbaka på samma plats", säger Fredrik Lagerström.

Smartphonereparatören är den nya tidens tv-reparatör. Men det gäller att hålla koll på alla små delar. "Varje skruv måste tillbaka på samma plats", säger Fredrik Lagerström.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2020-01-14 19:53

– Det gäller att hålla reda på vilken skruv som ska sitta var. De använder flera olika sorters skruvar inne i telefonen och i värsta fall kan man skruva sönder skärmen om man tar fel, säger oxelösundaren Fredrik Lagerström.

Vi har hamnat i ett arbetsrum hemma i radhuset i Mastvägsområdet. På skrivbordet ligger en handduk utberedd för att delarna till mobiltelefonen inte ska rulla iväg. Tiden då det var den naturligaste saken i världen att alla mobiltelefoner kunde plockas isär för exempelvis ett batteribyte är förbi. För att byta batteri på en Iphone krävs exempelvis specialskruvmejslar för att ens komma in i telefonen.

– Mycket är ihopklistrat och man behöver värma för att få loss det. Under de år jag hållit på med det här har jag nog lagat över 1 000 telefoner. Det går inte bra varenda gång, men något har jag lyckats lära mig genom åren, fortsätter han.

Mycket av den elektronik som konsumeras i Sverige har kort livslängd. Forna tiders tv-reparatörer går knappt att hitta längre. Datorer och tv-apparater är ofta så billiga att det inte lönar sig att betala för att laga dem.

– Jag förstår att det blir så. När folk inte vill betala mer pressas priserna - och då blir det för dyrt att göra exempelvis en dator som det går att skruva i själv - samtidigt som de inte håller lika länge. Men det här är ett samhälle som vi skapat själva.

Medan han fortfarande gick i skolan insåg han dock att det fortfarande finns en marknad för reparationer av elektronik - smartphones i det dyrare segmentet.

– Här pratar vi om telefoner som kan kosta från 7 000 kronor till 10 000 - eller ibland ännu mer. Då kan det löna sig att byta en trasig skärm, berättar Lagerström medan han byter just en sprucken skärm mot en ny på en telefon.

Hur länge går det att hålla liv i en smartphone?

– Fyra till sex år ska inte vara några konstigheter - om man byter batteri och är rädd om den. Sedan beror det på vad den har för prestanda från början - och hur länge den klarar av de nya uppdateringarna innan den blir för långsam.

När han startade upp "the gadgetstore" jobbade han betydligt mer. Då fanns det dessutom en större marknad för att köpa begagnade telefoner, serva dem och sedan sälja dem vidare.

– Till vardags arbetar jag som säljare på Eliassons järn och på det här sättet får jag kombinera saker jag tycker om - teknik, att jobba med händerna och att träffa folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!